Våra starka vindar...Vi åkte upp på en ås som ligger ganska högt över övriga bergen i närområdet och träffade på den här konstiga transporten. Den stod alldeles ensam och övergiven.Den hade inga hjul - hur i all värden har den tagit sig hit?Den hade konstiga taggar av någon typ av gummi som hade "pluttar" på insidan. Det satt också en slags sensor som förmodliogen var kopplad till en dator - den skickade ut ett konstigt ljud som "bippade" med jämna mellanrum.
Man fick en konstig känsla av att vara mitt i TV serien "Lost"...Aha! Den är förmodligen full med mätinstrument för att göra en långsiktig vindstudie på denna plats.Platsen ligger ju väldigt högt. Ja, högre än omgivningarna och skulle nog passa ypperligt till att sätta upp "Möllor" på.Det betyder ju också att vi kommer att se "Möllorna" från vår gård där vi bedriver vår verksamhet, turism. De kommer ju att nå högre än trätopparna.
Tål vår verksamhet att våra gäster ser "Möllorna"? Ja, naturligtvis kommer dom att förstå att det är vårt bidrag till den förödande  klimatförändrings profetsian som vi alla måste ta ansvar inför.

Hela Finnskogen ligger på en platå som ligger högre över havet än våra omgivningar och har mycket vildmark omkring sig. Därav ligger vi i gränslandet mellan Gästrikland, Hälsingland och Dalarna - en riktig "obygd".

Jag "lånar gärna ut" vår obygd till att producera energi. Observera låna!
Det kommer inte att dröja så länge innan man hittat på annan energiutvinning såsom t.ex. väte, det vill säga vanligt vatten. Tänk att köra bilen på en liter vatten! Den teorin presenterades för ungefär tio år sedan men den har inte hörts på de senaste åren. Kan det bero på oljeindustrin? Som naturligtvis inte vill bli av med sin makt över alla bilåkare på hela klotet.

Regeringen har ju tagit till sig kritiken från miljövänner/organisationer/forskning och "arbetat" fram en, i deras ögon, varaktig strategi - kärnkraften!
När Maud "Tatcher" Olofsson deklarerade sin regerings solklara strategi deklarerade hon helt frankt att -"nu har kärnkraften blivit hel ren , alltså inte farligt alls!
Vi kanske skall skicka allt "ofarligt" kärnavfall till regeringensmedlemmarnas barn och barnbarn.

Det var i stort sett bara dumbommar som inte förstod sitt eget bästa som trodde att kärnkraften var farlig.
Konstigt att den var farlig bara för några år sedan, när centern kämpade emot kärnkraften - det kanske var mer trendigt att vara emot då!

Informationen om dess ofarlighet hade hon fått från kärnkraftförespråkande intressenter som forskat fram dessa "fakta". Undrar hur stora pengar de haft för sin lobbyverksamhet?

Vad håller på att hända med demokratin i vårt lilla framstående land?

I vår "obygd" förekommer åtling, d.v.s man "matar in" vilda djur, vilket är precis tvärt emot alla rekomendationer på hur man förhåller sig till vilda rovdjur. 
Forskningen världen över fördömer "inmatning av rovdjur" och beskriver det som det mest dumdristiga man kan göra.

Det lobbas hej vilt för att göra åtlingen "rumsren". Propagandan/lobbyismen är i full gång.
Ekoturismföreningen som förordar "åtling" hävdar att vi är mot åtling för att misskreditera just denna arrangör och hotar oss med uteslutning.

Jag känner igen detta sätt att argumentera från vargmotståndarna. De påstår att det är vargkramare som häller i gift i kött och mat som läggs ut åt vargarna - för att misskreditera jägarna.

Man flyttar över fokus från ämnet och lägger det på annan individ, det finns alltid folk som låter sig luras och går på detta...!

Vilket syfte har Naturskyddsföreningen i dessa frågor? Vem/vilka arbetar de för/åt?
Avverkningar är och har varit vardag i vår skog. Vi berörs ständigt av dessa förändringar men anpassar oss och drar ständigt om lederna efter de senaste avverkningarna. Eftersom man är uppväxt i området och har haft skogsavverkningen som en del av vardagen i familjen så skulle det kännas fel att försöka stoppa det hela.

Det har även ryktats att folk har gått med i Naturskyddsföreningen för att föra sina egna syftens talan och undvika att få avverkat för att "störa" turister! För oss obegripligt då vi hela tiden flexibelt anpassar oss efter verkligheten.
Är man så sårbar att man måste skapa "illusioner" som man bygger sin verksamhet på så kanske det vore bättre att hyra in sig på Skansen eller liknande. Vid närmare eftertanke så vore det kanske bäst för alla parter - eller?

Markägaren kan få 100 000 - 300 000 kr per år och snurra vilket innebär att skogen kan inbringa pengar till sin ägare även om han väljer att inte göra kalhyggen. Det är ett mycket bra tillfälle för små skogsägare att "hyra ut" sin skog för några "Möllor". Det skulle inbringa pengar till skogsägaren och avsätta skattepengar till kommunerna. 

Till skillnad från tidigare elentreprenörer så kommer vindkraftsentreprenörer att avsätta pengar till byarna - även vår lilla förening kommer att  få ta del av dessa pengar.

Och det bästa! "Möllorna" kan kapas ner den dagen vi får en hållbar/godtagbar energi som ersättning och det enda som finns kvar är några betongfundamet.

Vår lilla förening har i dessa tider med växthuseffektens hot funderat på att byta ut vårt nyårsfyrverkeri mot ljuslyktor som stiger upp mot skyn av den värme som ett värmeljus avger.

HELLRE ÖVERLÄMNA ETT VINDKRAFTVERK ÄN ETT KÄRNKRAFTVERK TILL VÅRA BARN OCH BARNBARN!

Kommentarer
Postat av: Dyng-Bengt

Ja men tjörnare,Tack för en välskriven artikel med en hel del tänkvärda tankevändor... Lycka till med era möllor och utvecklingen på finnskogen.Ser ni till na Los Lina och en Skalle Per så får ni hälse til döm från en jag...Med Vänlig HälsningDyng-Bengt

2009-05-22 @ 14:19:19
URL: http://dyngbengt.blogspot.com/
Postat av: Los-Lina

Jaha, du har vaknat, Dyngbengt. Jag har nog hört dig på radion på tisdagsmornarna. Du har verkligen huv'vet på skaft! Jag håller med dig om den här artikeln. Förr i ti'n var det jobb som gav mat på bordet som gällde, skogen gav mat åt många då. Ja vet för pappa jobba med såg och yxa. Det var inge fjoll för stssbor, ville dom in´t se så fick dom blunda.

2009-05-22 @ 14:54:56
Postat av: ÖrjanJag förfäras över blotta tanken på ev hundratals av dessa vita propellrar skall tona upp på bergen kring katrineberg. vad ska vi fota o njuta av för vackra vyer då.knappast att vi får köpa billigare el. Som vanligt blir det naturligtvis produktion till el-slukande storstäder mm. Norrland har alltid utarmats på skön naturrikedom, till förmån för storstäder i Syd. Jag är helt övertygad att forskningen löser upparbetningen av kärnavfallet i en snar framtid. kan vi skicka folk ut i rymden, så kan vi naturligtvis fixa kärnkraften.mvh Örjan, en som har stuga på landet, så jag vet vad jag säj.

2009-05-22 @ 15:00:12
Postat av: Marielle

Har Du och din familj någon stuga ni brukar åka till ibland?

2009-05-22 @ 15:02:01
URL: http://marielle.missworld.se
Postat av: gullan

Tack för kommentarerna. Örjan! Kom ihåg att detta bara är till låns för ett tag - tänk i förlängningen...

2009-05-22 @ 15:16:22
Postat av: örjan

Svar till Marielle. Jag och mina söner har ett fint fritidshus i södra Hälsingland. där tillbringar jag en stor del av min fritid.

2009-05-22 @ 23:38:00
Postat av: Sonia,Ängalillbo

Tll mina barnbarn lämnar jag hellre 1000 möllor än ett endaste kärnkraftverk.Ett mycket intressant och kraftfullt inlägg i miljödebatten, bra.

Jag fotograferar gärna och mycket, väljer motiv själv, och även bildvinklar.Sonia i Lillbo

2009-05-23 @ 10:42:24
Postat av: örjan

Bra att det finns olika åsikter om vår framtida energiförsörjning. Vare sig vi vill eller ej kommer våra barnbarn att få leva med kärnkraft. Då våra grannar i öst, Finland och Ryssland bygger ut sin Kärnkraft. Möllor är vad jag förstår väderkvarnar som fanns i stor mängd i Skåne bla. Med syfte att mala säden till mjöl. Om de ev påtänkta vidsnurrorna blir lika vackra som dem, har jag ej något i mot att de uppförs.Ha en skön Gökottehelg.

2009-05-23 @ 12:45:18
Postat av: Dyng-Bengt

Ja men Tjörnare,Kul att höre av deg Los Lina och att du ä like vreset söm vanligt:-) Hä ä tur att de ä nön som vet hur det gick te förr i väla... Ja när vi använde ös å våra element söm en resurs å he ä så jeg tror man tänk i en hän artikeln... Kul ve dialogan å jeg köm och fortsätte och följen...Vem vet jeg kanske köm å häls på nön dag framöver så höll kaffehurra värm...MVHDyng-Bengt

2009-05-23 @ 13:24:17
URL: http://dyngbengt.blogspot.com
Postat av: veronica

Jag tycker att vindsnurrorna blir stora symboler för något bra. De kan monteras ner på en dag. Faktum är att de har stora parker nere i södra Sverige så de kommer inte att få sin el från oss i norr enbart. Faktum är också att snurrorna ger inkomster till vår landsdel. De är ett mycket bättre alternativ än att vi ska förvara uttjänt uran. De kommer också ge arbetstillfällen. En tjänst per 3 snurror. Det kommer handla om massor av jobb. Vissa har gjort det till en "sport" att lämna in protester som sinkar det hela. Det borde inte gå att lämna in protest på protest. Kanske det kan verka som överförmynderi men i det här fallet behövs ett överförmynderi - av olika anledningar.

2009-05-23 @ 16:17:22
Postat av: gullan

Tack Sonja! För att du delar med dig av dina åsikter. Det är nog typiskt för oss mammor, vi tänker på kosekvenserna längre fram och inte just för tillfället.Jag glömmer inte Tjernobil och regnet som föll när jag skulle longera Veronicas häst när hon var i Tyskland och jobbade.Jag tog en plastpåse på huvudet,för att skydda mig från det radioaktiva regnet, vilket resulterade att Negus blev livrädd för mig. Fick ta av den för att kunna fortsätta longeringen. Gick direkt in i duschen och duschade av mig.Några veckor efteråt tog jag hem en geigermätare från skolan där jag jobbade som fysiklärare och mätte i lövhögar på gården. Det bara smattrade som en kulspruta upp till över 30 000 sönderfall mot normalt 4 ...!

2009-05-23 @ 21:30:06
Postat av: gullan

Tack Örjan! Ja, den dagen kärnkraft är HELT OFARLIG i alla leden så kapar vi "Möllorna"!

2009-05-23 @ 21:45:20
Postat av: gullan

Veronica! Tack för dina faktaupplysningar. Det går ju att köpa in sig på en "Mölla", tror att det är flera i omgivningarna som funderar på det.

Själv är vi sugna på en liten "Mölla" att ha i trädgården för den egna elförsörjningen.För att driva kärnkraftverk behövs Uran men ingen vill ju att det skall brytas Uran i deras närhet.

Ingen vill ju heller slutförvara uranavfallet men man kan börja skönja nyintresse hos fattiga kommuner som tänker kortsiktigt på de pengar de kan tjäna på att ta emot avfall...!

2009-05-23 @ 22:01:43
Postat av: örjan

Sveriges Energimyndighet Skriver: Ca 45% av all vår energiförsörjning som produceras i Sverige och går till våra industrier,bostäder,transporter och övriga

samhälssektorer kommer från Kärnkraftverken, det motsvarar Ca 65-70 TWh (Terrawattimmar).

År 2010 beräknas vindkraften producera 3,4 TWH.

Mot bakgrunden av dessa fakta, så förstår gemene man

att kärnkraften är en viktig och nödvändig källa i en överskådlig framtid för att vi skall vara konkurensmässiga med övriga länder när det gäller välfärd o arbete. En snabbavveckling av kärnkraften

innebär att Sverige kommer ner i en levnadsstandard

som liknar ett U-land. Och som en god far till mina

barn o kommande generationer vill ja ej att de skall få uppleva ett sådant Sverige.Några reflektioner:Vi skall ha vindkraft, men de skall vara placerade

ute på Haven, där ingen ser dem.

Det är 30 år!! sedan Harrisburg o Tjernobyl, Sedan

dess har säkerheten gjort stora framsteg.

Vi i Sverige har förmodlingen världen säkraste

kärnkraft, kan man då med sunt förnuft säga att vi

skall avveckla våra verk, medan övriga Europa -

bygger nya.

Jag är för Utveckling o forskning, emot avveckling

* I samband med alla Strålningsmätningar efter -

Tjernobyl, visade det sig att en Jägare här i

Länet lät ta prover på skogsfågel som han hade -

Skjutit o lagt ner i sin frys före kärnolyckan.

De visade sig att dessa fåglar hade en större -

mängd becerell i sig än samma sorts fågel som var

skjuten efter olyckan. Experter kunde ej förklara

detta. detta såg jag på Tv - Regionala nyheter.Det här är mitt sista inlägg i den här debatten.

"Jag känner mig som kärringen mot strömmen" just nu på den här bloggsidan. Men bättre att simma i en strid ström, än att glida fram i lugnt vatten.

Jag kom att tänka på min Farfar kalle, som flydde från krigets Norge med sin familj, och hamnade så småningom i Katrineberg. Det var ofta livliga och lärorika politiska diskussioner när min far och hans syskon träffades hemma hos farfar o farmor.

Debatter och åsikter driver samhället framåt.mvh Norsk-Kalles Sonson.2009-05-24 @ 17:11:51
Postat av: gullan

Tack för dina inlägg örjan! Tyvärr så är det bara framtiden som kan utvisa vilket som var rätt att göra, d.v.s när vi gjort våra val. Vi får hoppas att vi då kan blicka tillbaka och säga att vi gjorde rätt!

2009-05-24 @ 19:46:21
Postat av: Kjell Hedström

Titta gärna in på vår blogg. Vi är 100% mot vindkraftsparker som förstör naturen mer än de gör gott. Vindkraften producerar endast när det blåser, när det är vindstilla behövs annan energi och då finns tanken på att importera el producerad av kolkraft. Om man byter ut 2 generatorer i vattenkraftverken som är över 100 år så får man mer än de vindkraftsverk som är planerade. Totalt i Finnskogen från Jädraås över Vintjärn Svartnäs mot Bollnäs vill man bygga över 500 verk. Jädraås ca 150 verk är redan beviljade, de kommer att synas ända till Ockelbo. 114 verk i Svartnäs området är i planeringsstadiet med pågående miljökonsekvensbeskrivning. I Bollnäsområdet jobbas det med planen. Vi i Sverige har redan el överskott så elen planeras säljas inte för att minska kärnkraften. Läs gärna Safari ekoturismföreningens medlemstidning nr 1 2009 där står lite hur det slår mot naturturism. Ytterst få turister kommer söka sig till vildmarken när den är exploaterad med vindsnurror som låter, har blixtljus dygnet runt Aldrig något riktigt mörker längre, solreflexer, snö och isras. I Svarnäs området menade Bergvik också att de skulle stänga vägar för allmänheten. Du skrev att bolagen skulle betala ut bypengar. Detta är inget de gör generellt utan bara av välvilja. De skulle även behöva betala till fastighetsägarna för våra priser i Svartnäsområdet på fastigheter kommer troligtvis halveras.

Jag har flera argument mot men titta gärna på vår blogg http://skonasvartnas.blogg.se

för mer information

MVH Kjell

2009-07-17 @ 09:23:28
URL: http://skonasvartnas.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
web counter