Nya uppdateringarNya uppdateringar kommer att ske så fort vargjakten är avklarad.


Väder 29 decKlart väder och just nu -21gr

Äntligen slädföre!Efter all snö som kommit ner så får vi äntligen ta ut släden.
Första slädturen för säsongen! Bakka skriker ut sin glädje och iver över att få springa med snö under tassarna, känna sin ledarställning när han får hela spannet att lägga in en högre växel och öka farten.Jennie och Lucas tar plats i släden.Tony har tagit platsen som "Musher".Härligt väder trots snöyran. Hundarna känner ju dock till var spåret går.Leif och jag tar skotern.En liten paus för att låta hundarna pusta ut.Jennie är ordentligt påklädd för snöyran - "så låt det yra bara, det gör ingenting"!Lucas har bytt med pappa, det är första gången han kör ett niospann själv.Mamma får åka en stund med sonen.Pappa tar sedan plats för att åka resterande halvmilen hemåt.Det är ju minsann inte bara att stå och åka, det skall styras och pareras också.Den sista hundkörningen för Lucas som tio-åring, på tisdag fyller han nämligen elva år.Snön har tätnat och mörkret har fallit. Snart hemma, bara passagen över stora vägen innan vi svänger över ån och är hemma på gården.Hundarna är ganska trötta när de trampat runt i snömodden.
Lite varm mat och dryck när vi kommer in blir en bra avslutning på tvåtimmarsfärden.

JULEN 2009
Vi önskar alla våra vänner en riktigt GOD JUL


Väder 23 decLillebror Dan o Nicol kom på besök från Norge. Temp. -7gr.

Väder 21 dec Idag -12gr och 4dm snö.

Väder 19 decTemp. -20,1.
Kortet är taget genom vårt fönster, att gå ut väntar jag med nån timme.

Väder 17 decSnödjupet idag 25cm och - 12gr.
Nu önskar vi ett töväder så den här lösa snön sjunker ihop, sen packar vi spåren med skotern.

Väder 16 decDet har slutat snöa.
 15 cm snö ligger nu på backen och temp. -5gr.

Snön och vintern anländer 15 decHugo och Marwin är ännu inte inkörda och får därför fortfarande leka uppe på kullen. Men idag var det en alldeles speciell dag med över decimetern snö.Mamma Ulva får följa med och leka med sina söner innan hon får på sig selen och går iväg på en träningsrunda med gänget.Det var riktigt roligt att springa i snön.Det dröjer dock innan slädarna kommer fram. Snön måste helst töa ihop för att bilda ett hållbart skal och därefter skall det snöa så det blir ett bra spår som håller för att sätta ner ankaret för tio hundar.Sluggo och Clyde pustar ut. Clyde och hans syster Bonny brukar alltid lägga sig ner när vi stannar - ett bra tecken på att kunna koppla av.Ulva fick gå med Pelle idag.
Vid åttatiden på kvällen hade det kommit ca. 16 cm snö.

Väder 15 dec.Snödjup nu på morgonen 10 cm och det ska snöa hela dagen.
Temp -5gr.

Väder 14 decVi väntar på snö.
Temp. -5gr

Väder 13 decJust nu ett litet tunnt lager med snö. Prognosen säger att det ska bli ca 3cm i veckan. Det lär dröja innan vi får ta fram släden. Temp. - 2gr.

Grattis till brunt bälte Lucas.Väder 4 decIsen i vår damm tar över mer o mer. Temp. -1,7gr.

Väder 3 decAvverkningen fortsätter.
Temp. -13,6gr.

Väder 2 novKallt och klart väder, - 9,2.

Barmarksspårning med Bullen igen.Den blöta och varma väderleken har gjort att vägarna liknar hur de brukar se ut vid tjällossningen som brukar vara på vårarna.
Vägarna måste ständigt repareras efter de tunga timmerbilarna som kör ut virke så nu har de börjat stängas av för trafik för att öppnas så fort tjälen infinnet sig och gjort vägarna farbara igen.
Vi ställer bilen och går till fots.Bullen markerade intressanta dofter från buskar vid vägkanten.Ja, han vände nästan ut och in på dom.Flödet är ganska stort i ån efter allt regnande - tänk om det hade kommit som snö...!På andra sidan ån brukar vargarna komma upp när det vadat över ån.Bullen sniffar in rejält och revirmarkerar.Vältorna står tätt efter vägarna, det verkar finnas hur mycket virke som helst.Vid sådana här öppna platser brukar vargarna revirmarkera - nedärvd kunskap?Bullen går runt i ytterkanterna och sniffar efter dofter - nedärvd kunskap?Han sniffar......och sniffar.De enda spår som fanns var dock Bullens och en räv som gått på morgonen.Vi upptäckte ett litet stenröse och kolstybb vilket fick oss att tänka på kolarkoja.
Kolstybben, närmast på bilden, kommer från alla de kolmilor som rests på platsen och all kol som blivit till.
Kolet fraktades i kolstigar som drogs av hästar till alla järnbruk på skogen. Katrineberg hade smedjor där kolet användes för att få tillräcklig hög temperatur för att smidet skulle gå lätt och rätt till.Stenröset är en ihopskjunken eldstad som värmde upp kolarkojorna på den tiden.
Så här kunde en tvåmannakoja se ut, den var nergrävd en bit med jordgolv. Väggarna bestod till en del av  timmer, kanske det fanns ett litet fönster också. Det såg dock ut som en jordkällare med jordtak.Så här kunde eldstaden se ut.Den här platsen hade skyddats mot skogsmaskinernas framfart.väder 1 decTunt snölager, väldigt tunt. Fint väder och - 3,5gr.

RSS 2.0
web counter