Väder 27 majMulet och blåsigt nu på morgonen evt. regnskurar under dagen. Värmen håller i sig 11,5 gr.
Väderprognos nu på fredag.
Läs vidare här.

KOM IHÅG MUSIKCAFE NU PÅ FREDAG
Läs vidare här


Veckans triss.

Tre foton med spetsiga former. Hittade lite spetsiga saker i vårt lanthandelsmuseum.

Fler bidrag hittar du på fototriss
Väder 23 maj
Följ vädert timme för timme

Våra starka vindar...Vi åkte upp på en ås som ligger ganska högt över övriga bergen i närområdet och träffade på den här konstiga transporten. Den stod alldeles ensam och övergiven.Den hade inga hjul - hur i all värden har den tagit sig hit?Den hade konstiga taggar av någon typ av gummi som hade "pluttar" på insidan. Det satt också en slags sensor som förmodliogen var kopplad till en dator - den skickade ut ett konstigt ljud som "bippade" med jämna mellanrum.
Man fick en konstig känsla av att vara mitt i TV serien "Lost"...Aha! Den är förmodligen full med mätinstrument för att göra en långsiktig vindstudie på denna plats.Platsen ligger ju väldigt högt. Ja, högre än omgivningarna och skulle nog passa ypperligt till att sätta upp "Möllor" på.Det betyder ju också att vi kommer att se "Möllorna" från vår gård där vi bedriver vår verksamhet, turism. De kommer ju att nå högre än trätopparna.
Tål vår verksamhet att våra gäster ser "Möllorna"? Ja, naturligtvis kommer dom att förstå att det är vårt bidrag till den förödande  klimatförändrings profetsian som vi alla måste ta ansvar inför.

Hela Finnskogen ligger på en platå som ligger högre över havet än våra omgivningar och har mycket vildmark omkring sig. Därav ligger vi i gränslandet mellan Gästrikland, Hälsingland och Dalarna - en riktig "obygd".

Jag "lånar gärna ut" vår obygd till att producera energi. Observera låna!
Det kommer inte att dröja så länge innan man hittat på annan energiutvinning såsom t.ex. väte, det vill säga vanligt vatten. Tänk att köra bilen på en liter vatten! Den teorin presenterades för ungefär tio år sedan men den har inte hörts på de senaste åren. Kan det bero på oljeindustrin? Som naturligtvis inte vill bli av med sin makt över alla bilåkare på hela klotet.

Regeringen har ju tagit till sig kritiken från miljövänner/organisationer/forskning och "arbetat" fram en, i deras ögon, varaktig strategi - kärnkraften!
När Maud "Tatcher" Olofsson deklarerade sin regerings solklara strategi deklarerade hon helt frankt att -"nu har kärnkraften blivit hel ren , alltså inte farligt alls!
Vi kanske skall skicka allt "ofarligt" kärnavfall till regeringensmedlemmarnas barn och barnbarn.

Det var i stort sett bara dumbommar som inte förstod sitt eget bästa som trodde att kärnkraften var farlig.
Konstigt att den var farlig bara för några år sedan, när centern kämpade emot kärnkraften - det kanske var mer trendigt att vara emot då!

Informationen om dess ofarlighet hade hon fått från kärnkraftförespråkande intressenter som forskat fram dessa "fakta". Undrar hur stora pengar de haft för sin lobbyverksamhet?

Vad håller på att hända med demokratin i vårt lilla framstående land?

I vår "obygd" förekommer åtling, d.v.s man "matar in" vilda djur, vilket är precis tvärt emot alla rekomendationer på hur man förhåller sig till vilda rovdjur. 
Forskningen världen över fördömer "inmatning av rovdjur" och beskriver det som det mest dumdristiga man kan göra.

Det lobbas hej vilt för att göra åtlingen "rumsren". Propagandan/lobbyismen är i full gång.
Ekoturismföreningen som förordar "åtling" hävdar att vi är mot åtling för att misskreditera just denna arrangör och hotar oss med uteslutning.

Jag känner igen detta sätt att argumentera från vargmotståndarna. De påstår att det är vargkramare som häller i gift i kött och mat som läggs ut åt vargarna - för att misskreditera jägarna.

Man flyttar över fokus från ämnet och lägger det på annan individ, det finns alltid folk som låter sig luras och går på detta...!

Vilket syfte har Naturskyddsföreningen i dessa frågor? Vem/vilka arbetar de för/åt?
Avverkningar är och har varit vardag i vår skog. Vi berörs ständigt av dessa förändringar men anpassar oss och drar ständigt om lederna efter de senaste avverkningarna. Eftersom man är uppväxt i området och har haft skogsavverkningen som en del av vardagen i familjen så skulle det kännas fel att försöka stoppa det hela.

Det har även ryktats att folk har gått med i Naturskyddsföreningen för att föra sina egna syftens talan och undvika att få avverkat för att "störa" turister! För oss obegripligt då vi hela tiden flexibelt anpassar oss efter verkligheten.
Är man så sårbar att man måste skapa "illusioner" som man bygger sin verksamhet på så kanske det vore bättre att hyra in sig på Skansen eller liknande. Vid närmare eftertanke så vore det kanske bäst för alla parter - eller?

Markägaren kan få 100 000 - 300 000 kr per år och snurra vilket innebär att skogen kan inbringa pengar till sin ägare även om han väljer att inte göra kalhyggen. Det är ett mycket bra tillfälle för små skogsägare att "hyra ut" sin skog för några "Möllor". Det skulle inbringa pengar till skogsägaren och avsätta skattepengar till kommunerna. 

Till skillnad från tidigare elentreprenörer så kommer vindkraftsentreprenörer att avsätta pengar till byarna - även vår lilla förening kommer att  få ta del av dessa pengar.

Och det bästa! "Möllorna" kan kapas ner den dagen vi får en hållbar/godtagbar energi som ersättning och det enda som finns kvar är några betongfundamet.

Vår lilla förening har i dessa tider med växthuseffektens hot funderat på att byta ut vårt nyårsfyrverkeri mot ljuslyktor som stiger upp mot skyn av den värme som ett värmeljus avger.

HELLRE ÖVERLÄMNA ETT VINDKRAFTVERK ÄN ETT KÄRNKRAFTVERK TILL VÅRA BARN OCH BARNBARN!

Väder 22 majUtloppet vid Bresiljerna.
Fint förmiddagsväder 11,6.

Väder 21 maj

Gökotta vid Rockaladan. Men vilket år var det?
Ser ut som fint väder idag, redan 10gr varmt

Väder 20 majFåren utsläppta på bete.
Väder idag; gråväder 15gr varmt.

Väder 19 majNär vi vaknade den 18 maj 2008 var det vitt på backen.
I dag är det gråväder och 6 grader varmt.

Fototriss baksidor

Den här veckan handlar om baksidor. Länk till fototriss här
Så här glad kan man se ut när man ser baksidorna av hundspannet.När man står bakom släden och kör så det sprutar snö.Kommer från baksidan av en varg


Väder 17 majLucas med Hugo o Marvin.
Soligt o fint väder idag.

Franskt besök
Ett sällskap med fransmän kom tillsammans med Åke från Skålsjögården för att diskutera turistutbyte mellan Frankrike och Finnskogen. Det skall bli mycket spännande att se hur det hela fortlöper.Det kommer att bli mycket kolbullegräddning i vinter så det är bäst att fylla på vedförrådet.Vi gick en sväng för att leta efter ett björnide som vi visste skulle ligga i närheten. Vi avbröt dock då tålamodet att leta tröt efter ett tag. På en liten väg hittade vi vargspår som var några veckor gamla. Tre vargar har gått på vägen - ibland går det även att spåra på sommaren, dock inte så långa sträckor.Kan det vara de tre valparna som går kvar i området? En av valparna gick vid den här tiden sina egna vägar, ensam.
 En av valparna ( enslingen?) har gått raka vägen in en bit i Dalarna och sedan tillbaka in i Gästrikland. Kan han vara en av de synobsar som har varit i omgivningarna?Solen strålar genom skogen.Båten ligger kvar på land efter den långa vintern. Till helgen tar vi med årorna och lägger ner den i vattnet. Kanske det blir en gädda att steka?Bullen springer naturligtvis med, han håller på att lära sig "plocka svamp".Hyggerna sprider ut sig på skogen, dock duger inte alla träd. Fram kommer de mest underliga trädformationerna.En del träd är mycket envisa och försöker normalisera sig efter bästa förmåga.Stora myrstackar kommer också i dagen när träden runt om försvinner.

Väder 14 majMurklorna börjar trycka upp ur marken.
Gråväder 6,5, kan bli regn senare under dagen.

Väder 13 majNäcken brukar visa sig vid speciell väderlek, idag kanske?
Inga minusgrader i natt, ser lovande ut för ytterligare en vacker dag.

Väder 12 majSkördan öppnar upp med nya hyggen.
Gråväder och 8 grader

MUSIKCAFÉ 29 MAJ KL 18.00

Nu är det dags för vårt arrangemang, musikcafé igen. Det är en trevlig föreställning som uppskattas av många.
Gå in på Katrinebergs Bygdegårds egen blogg och läs och titta på bilderna från förra årets arrangemang.


Fototriss - fåglar

Denna veckas fototriss har temat fåglarSädesärlaStartbana för tranor.Storskrake

Tall


Väder 7 majI dag är det solsken och 14,7 grader varnt. Under natten var de dock - 2,3.

Bilden är tagen i går eftermiddag då det kom snöblandat regn.

Väder 6 majEfter regn kommer sol. Minusgrader tidigt på morgonen.

Väder 5 majNågon som jobbat hårt för att få en bostad att övervintra i.
Gråväder och 6 grader.

Väder 4 majDe varma och soliga dagarna är som bortblåst.
Regnet strilar ner och det är 6 grader varmt .

Naturrunda 2 majNu har det gått några dagar sedan vi fotograferade de nylagda äggen som grodorna producerat.
Färgen har mörknat en del.Äggen, som från början låg var för sig, har nu gått samman i en enda stor geléklump.De små grodämnena syns dock bra genom den genomskinliga ytan.
Blir spännande att se om några dagar hur de har utvecklats.Några "vargskitar" från vintern, urlakade och vita.Med massor av hår och ben.En ganska liten björn har gått här för en tid sedan. Kan idet vara i närheten tro?Samma björn, men på lösare underlag.Vi letade lite i omgivningarna......en brand har härjat här någon gång för länge sedan.Idet visade sig vara en utgrävd (ovanifrån) myrstack som björnen bäddat i , under en gran. Det var ett så kallade "korgide" som björnen legat i och låtit sig snöas över.Han har brutit några grenar, dock inte så många.En "smedja" som använts av en påhittig fågel.En tjäderhöna går på vägen och plockar i sig sandkorn. Hon flyger iväg en liten bit in i skogen.

Ja, det här är vad man kan se på några timmar på Finnskogen.

ValborgsmässoaftonByn har städat undan sitt "skräp" och samlat ihop till en brasa till Valborgsmässoaftonen. 

 

En del kom till fots......och en del kom på moppe.En del kom lite långt ifrån......och en del kom inte så långt ifrån.En del hade stolen med sig och en del hade stavarna med sig.En del hade förhinder men tittade på brasan från fönstret.Ja, någon kom ju på cykel också.En del hade inte hunnit få med allt som skulle på brasan. Den här älghuden skulle prepareras men naturen tog över skinnet innan garvningen hann ta. Förr i tiden garvade man med urin - kanske några "bärs" extra för att öka på produceringen?Det finns mycket att dryfta under kvällen.Ja även ett fyrverkeri avlossades när mörkret lagt sig över byn.Hunden Kaxi tog dock det hela med ro, men så är han utbildad spårhund också och tycker att han står över sådana manerer som att bli rädd för lite smällar - det är ju smällar som man får ta, tycker Kaxi.

RSS 2.0
web counter