I LokstallarnaHej!
I förrgår skulle jag på möte med Bollnäs kommun samt andra föreningar inom kommunen. Vi har under våren och sommaren planerat att bilda ett kommunbygderåd och i förrgår kväll klubbade vi igenom beslutet - så nu har vi ett kommunbygderåd!
Det är bra för både kommunen, glesbygden, småföreningarna, ja all kommunikation mellan oss alla - ett nätverk!

Under tiden besökte Leif och Lucas den nyöppnade skateboardhallen/fritidsgården i de gamla lokstallarna (en mycket bra satsning av Bollnäs kommun).
Lucas hade sin bräda med sig och tillbringade 2,5 timme i hallen med konstant åkning, endast med avbrott för att fylla på vätskeförrådet - det här var något vi måste göra om så fort som möjligt.
Dagen efter gick Lucas ut och skulle prova skateboarden och det ramlade av ett helt hjul-par!
Leif och Lucas åkte in till Bollnäs, köpte en ny bräda och hängde på låset till hallen. Det blev ytterligare 2,5 timmar och tyvärr, en bula på armbågen.

Hallen är under uppbyggnad och vi kommer att följa utvecklingen och lägga in besök när Lucas kommer hit och har sin bräda med sig.

Gullan

Väderläget 2008

Idag 1 nov. Det har slutat snöa 2,5dm snö och -9,5gr. Verkar bli en solig dag.
Idag 31okt. Nu är snön här äntligen. 2 dm och -1gr. Plogbilen har redan varit ute och får nog ploga igen under dagen.
Idag 29 okt. -2,5gr. Lite snö har kommit uppe vid Locksjön, tunn iskorpa fläckvis ute på sjön. Vi tog upp näten för sista gången i år.Idag 28 okt. äntligen lite vitt på backen, nu var det ju bara frost. Gråmulet och -3gr

Idag 26 okt. har vi fått vintertid eller egentligen normaltid. Gråväder,blåsigt och +8,5gr. Bilden visar vår start för hundspannsturerna. När kommer snön tro?Lucas fights Shihan

Ett till youtube-klipp på Lucas.

Inte en gång till...!Hej!

I går hände det igen - två hundar drog iväg!

Leif skulle fylla på halm i kojorna samt mata dem. Under tiden skulle jag vara ute på gården och, som i vanlig ordning, umgås och passa dem så de inte springer ut på vägen vilket de absolut inte brukar göra.

Ronja och Ulva var först ute och drog direkt ut på vägen, lyssnade inte på kallelse. Leif fick springa ut och vinka åt en bil som råkade komma precis då (på vintrarna kan det komma 4-5 bilar på en hel dag, på sommaren dock fler) .

Vi tog bilen och följde efter hundarna, de sprang fram på "Bruket". Ulva kom genast fram till oss och visade hur glad hon var att matte och husse kom och "räddade" henne från det farliga, otäcka och okända. Ronja hade sprungit in på grannens tomt och höll på att vänslas med grannens jakthund. När jag försökte ta henne gled hon bara undan - hon var omöjlig att ta!

Vi tog hand om Ronja för tio år sedan via en omplacering. Hennes dåvarande matte ville inte ha henne kvar på grund av att hon inte fick kontakt med henne. Detta är just Ronjas problem, social inkompetens, skulle hon vara människa skulle jag bedöma henne som autistisk! Jag drog mig till minnes att hennes dåvarande matte också hade vissa problem så det förstärkte nog Ronjas sätt att bete sig mot människor.

Ronja har fått fyra avkommor och av dem är det en som blivit lika som henne, de andra tre är fullt sociala. Det kan också vara en gen som poppat upp i arvet från den skygga vargen.

Vi fick dock tag på henne med hjälp av lite falukorv som en annan granne kom med.


Våra hundar har aldrig brukat avvika från gården och flocken. Skulle tro att de lärde sig från Balo och Pajas´ rymning tidigare i veckan.


Hundarna lär sig mycket lätt, åtminstone sattyg. T.ex. skulle vi ut med ett stort antal gäster och vårt hundantal inte räckte till, lejde vi in en bekant som kört hundspann längre än oss (vi har kört 35 år). Hans hundar hade aldrig bitit i linorna så han kunde använda vanliga nylonrep. Vi däremot var tvungna att använda vajer då våra hundar sliter, tuggar och drar i linorna för att de är så laddade. Under tiden som vi selade in och spände för våra hundar, 35 stycken tillsammans, så lärde sig hans hundar att tugga på linan. Resultatet blev att åtta hundar av hans tiospann tuggades loss och drog iväg.

Så lätt lär dom sig!


Nu får hundarna kollektiv bestraffning och får endast springa runt i rastgården (den är ganska stor den också). Vi kommer att börja höstträningen i veckan och då får dom börja jobba och glömmer tankarna på rymning - ingen vill ju gå miste om en träning...


Gullan


En tur på finnskogen
Hej!

I dag gjorde vi ett besök i Lingbo och på vägen dit (över skogen) hittade vi denna björnspillning, ganska färsk. Blåbär är ju björnens favoritbär men denna tid på hösten är det lingon som gäller för den.
Vägen tillbaka gjorde vi ett besök i närheten av en "rounde de vous" plats för vargfamiljen, för att eventuellt höra något yl eller valpkäbbel, dock blåste det så det enda som hördes var dånet från skogens träd.

Gullan

Märkes/favorit-mössan

Hej!


Idag fortsatte Leif med att snickra nya dörrar. Jag tog hundarna på promenad, en runda till Grästjärn, via berget och lekplatsen.

Sluggo, Ako och Clyde var fulla av energi och sprang som "torra skinn". Jag stod mot en stor sten och umgicks med dem när de hela tiden kom och bekräftade kompisskapet - tills Clyde passade på att knycka min mössa. Det var en mössa från 70-talet, en Busnel, en riktigt dyr märkesmössa. Clyde var hellycklig att han hade mattes mössa, plötsligt stod han högst i rang och svansen åkte upp. Jag försökte få tag i mössan, men han vägrade att lämna den ifrån sig. Jag tänkte att han verkar bara bära på den, det blir nog inga märken. Väl tillbaka på gården så fick Leif tag på mössan och tänk - det var bara slamsor kvar...


Lucas W Holst tog guld i Holland 2008 10 18
Hej!

Lucas (vårt barnbarn) tävlar i karate, för Wiklunds dojo i Gävle. Som nioåring ( snart tio) har han redan hunnit med tre internationella tävlingar. 2007 tog han silver i Holland, 2008 guld i Belgien och 2008 guld i Holland. Vid varje tillfälle har ett tiotal andra länder i europa deltagit. För oss är han "världens bästa" Lucas.  Faktum är att han är en av Europas bästa nio-åringar. Ni kan se Lucas  Holst där ser ni hans tre fighter. De två första fighterna har han blå hjälm och i finalen röd hjälm.
Stort grattis till våran Lucas

Leif

Balo & Pajas på rymmenHej!
För ett par dagar sedan ringde en bekant som satt på pass i älgskogen upp Leif och frågade om vi saknade en hund - en svart/vit hanhund. Vi "visste" ju att våra hundar stannar på gården om de springer lös, vi hade ju några svart/vita hanhundar. Leif gick dock ut och räknade våra 26, alla var kvar. Det visade sig vara en hund från grannbyn några km från oss, han kom snabbt tillbaka till ägarna.

I går tog Leif och satte igång med att bygga en ny dörr till en av hundgårdarna. Balo & Pajas som bor där fick då gå ut i rastgården och vänta på sin nya dörr. Det tog ett par timmar så de var nog uttråkade på att vänta. Under tiden Leif skulle hänga dörren på plats tog jag hundarna och gick en promenad upp på en höjd som vi utnyttjar till "lekplats" till både valpar och vuxna hundar. Balo & Pajas tog lite väl stora lovar, dock kom de tillbaka när jag ropade på dem. Väl tillbaka till hundgårdarna gick jag in och hundarna var kvar ute på gården. När jag gick för att ropa in dem var de försvunna.

Tankarna gick tillbaka på när vi övertog hundarna från en familj som inte hade tid för dem. De ville att hundarna skulle få en tillvaro med jobb som draghundar i ett team med flera, de var ju avlade till draghundar. Balo hade haft sele på sig och dragit något, dock inte Pajas.
Familjen berättade att de varit på rymmen ett antal gånger, ibland varit borta i flera dagar. Det värsta som kunde hända var att de sprang in till vargarna eller blev påkörd av en bil. Vi åkte/gick runt i skogen och efter vägar för att leta. Jag placerade mig vid köksbordet med ett sudoku och höll samtidigt ögonen på gården genom köksfönstret. Plötsligt gick "larmet" från hundgårdarna och jag såg Balo & Pajas komma med hög fart direkt ner till hundgårdarna - de hade kommit hem!

De kom in till oss i huset och fick ett positivt mottagande, de fick skinka att festa på. Efter någon timme gick de målmedvetet ner till flocken och hundgårdarna. Balo & Pajas såg nöjda ut bakom sin nya dörr och resten av hundarna såg lika nöjda ut, de tyckte nog att det var skönt att rymlingarna kommit tillbaka.
Efter en stund stämde alla in i ett mycket vackert yl - flocken var samlad.

Hälsningar Gullan


Finnskogsupplevelser startar en bloggHej!

Äntligen kan jag göra det jag hade tänkt göra för tio år sedan när vi startade upp vår hemsida. Tanken var då att dagligen skriva om statusen på temperatur, snödjup, hundar m.m. och naturligtvis oss själva.
Då för tio år sedan skulle jag skriva direkt på hemsidan, dock var det en ganska omständig procedur, mycket beroende på att vi endast var uppkopplad via telefonnätet. I dag är det mycket enklare, man kan ju t.o.m. ha en dialog med intresserade personer. Dessutom har det fått ett eget namn - Blogg!

Hälsningar Gullan

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0
web counter