Väder 30 oktBilden är tagen 2008-10-31. Kan det bli så här imorgon?
Idag -1gr och barmark.

Väder 29 oktBladen på hallonhäcken envisas att sitta kvar. Minusgraderna står på 3,5.

Lucas dojoVem har en egen dojo, jo Lucas.Lucas meriter/ pokaler

Fighting
guld 2006 i KM
Silver 2007 i Holland
Guld 2008 i Belgien
Guld 2008 i Holland
Guld 2009 i Wales
Guld 2009 i RM
Guld 2009 i Holland
Kata
Guld 2006 i KM
Guld 2009 i RM

Väder 28 oktSoligt väder 3,5gr

Det blir mycket bättre än jag någonsin kunde tro...!
Robban har börjat med panelen. Sätter nog in dörren nu också.I med karmen och rikta in.Och hänga i dörren.Bra va'?Sedan lägga panelen ända upp.Fortsätta panelen runt om.Men hur blir det här då?Takplåten skall på, det går i ett nafs.Den gamla parabolen har gjort sitt. Den är omodern, men när satelit TV kom så var den toppmodern med motor som man kunde rikta in mot de olika sateliterna. Tänk när Tyskarna visade naket på RTL-TV och mina morbröder och mostrar satt i trappen och tjuvtittade isället för att gå och lägga sig. Då var det spännande...Det lilla fönstret bredvid dörren blev alldeles lagom stort. Man kan ju kika på vilken som knackar på dörren... Fönsterna börjar ta plats - inte så tokigt.Och se hur Tony löste det halva fönstret vid kontorsdelen. Vi fick ett fönster som går från golv till tak med ett fantastiskt ljusinsläpp. Fönstret är så pass stort så att man kan använda det som en balkongdörr. Det blir nog en liten trappa ner till marken.
Det lilla fönstret på utbyggnaden är alldeles lagom för ljusinsläpp och lämnar en stor del av väggen fri för förvaringsutrymmen.Storleken blev perfekt, alla fönster och dörr blev perfekta, lutningen på taket blev perfekt, sammansmältningen med det gamla huset blev perfekt, ja allt blev alldeles perfekt.

Och vet ni vad? Fönstren är gjorda i komposit och kan alltså inte ruttna - och de är nästan hälften så dyra som andra fönster...!

Vill du veta mer? Läs här.

Fortsättning följer

Här kommer fortsättningen inomhus så småningom


Lucas på FinnskogenDe som tog guld i Holland, sex stycken. Dessutom var det åtta medaljer till, både silver och brons.Farfar och Lucas strålar samman i Ockelbo för vidare färd upp på Finnskogen.
Han har tagit med sig pokalen från Holland för att visa, det blev ju guld igen.

Lucas tävlar och tränar för Wiklunds dojo i Gävle, de blev som vanligt bästa klubb.
Litauen hade hela tio klubbar med och tog 18 pokaler. Lucas klubb tog 14 pokaler. De' ni!
I tävlingen deltog omkring 270 st från 30 olika klubbar från 11 olika europeiska länder i den 8: e upplagan av Watergate Cup.

Lucas ålder:
10 år snart 11

Lucas meriter:

Fighting
guld 2006 i KM
Silver 2007 i Holland
Guld 2008 i Belgien
Guld 2008 i Holland
Guld 2009 i Wales
Guld 2009 i RM
Guld 2009 i Holland
Kata
Guld 2006 i KM
Guld 2009 i RM

ARBETARBLADET 26 OKTOBER 2009


Tyvärr så skrev de inte resultaten för hela gänget, om vi får tag i dem så lägger vi in.
Lucas står på knä, längst fram i mitten med grönt bälte.Vi gjorde en liten utflykt till en annan eldpallkoja i vår närhetKojan har använts av kolare och andra skogsarbetare i forna dagar. Platsen där kolmilorna restes syns väl.Lucas och Bullen vänslas lite i en av skogsarbetarnas sängar, bara halmen saknas.Farfar håller på med att grädda Lucas' favoritmat när han är på Finnskogen - kôlbullar.Den äts med god aptit.Bullen fjäskar åt sig en kôlbulle.En färsk björnskit bestående av lingon.Under sommaren har vi haft en del bussbesökare. Det här är när vi fick besök av en buss som åkte runt på Finnskogen för att höra dess historia. Lucas tog hand om glassförsäljningen medan farmor berättade.

Väder 22 okt.Dax att tvätta bilen.
Grusvägarna blir smetiga när temp. åker upp o ner kring nollstrecket.
Nu 3,4gr

Fäbodrift?Härom kvällen visade man på lokal TV två herdehundar, Kangaler från Turkiet som vaktade den lösgående boskapen på en fäbodvall i Gästrikland/Dalarna.  
Hundarna hade smitit och attakerat två småhundar varav en dog.

Har man två hundar lösa kan de trigga igång varandra att ge sig av på upptäcksfärd runt i omgivningarna.
Om de inte är riktigt präglade på att stanna vid djurflocken så kan det uppstå sådana impulser. Hundarna har förmodligen inte träffat på småhundar tidigare och kan därför inte urskilja dem som en artfrände, de kan därför te sig som en leksak eller ett byte.
Olyckan kan då vara framme och de kan få en inpuls att ta den lilla hunden vilket tydligen hänt här.

För många år sedan smet två av våra hundar och tog tag i en liten Papilion som de började leka med och drog runt mellan sig. Deras bett var inte så kraftiga så att de ville bita sönder den men skadorna inuti den lilla hunden gjorde att den dog, trots att veterinären kom inom fem minuter. Inget syntes på den lilla hunden och den piggnade till efter en adrenalinspruta som motvikt till chocken, men det hjälpte inte.Hundarna är en art som avlats fram i generationer och specialiserats på att vakta flocken mot rovdjuren. De är ju naturligtvis väldigt tuffa hundar som skall kunna försvara boskapen mot varg och björn och inte backa för ett attackerande rovdjur.

Länsstyrelsen hjälper till med anskaffning av dessa hundar som ett led i hela rovdjursbevarandet och att underlätta för fäbodbrukarnas tillvaro ute på sina fäbodar.
Dock får de utbilda sina hundar själva vilket kan vara svårt då vi inte har den traditionen och kunnandet.

Vi har sedan lång tid tillbaka haft ubildning på många sorters brukshundar såsom Blindhund, Bombhund, Ravinhund, Knarkhund m.m. och besitter stor erfarenhet och kunnande på detta område och borde även ta över utbildningen på rovdjursvaktande hundar.

Man kan ju inte tänka sig att lämna ut en outbildad hund till en blind person t.ex. de får ju naturligtvis en gedigen utbildning innan den får börja arbeta för den blinde personen som sedan skall leva tillsamman med den hunden.

Naturligtvis borde det också vara fullständig utbildning på herdehundarna som den blivande ägaren bör vara delaktig i.Det diskuteras även om vilka föbodvallar som har rätt att få finnas till. Att gränsen går vid att man skall producera ost och smör för att åtnjuta fria stängsel och herdehundar från Länsstyrelsen.

Enligt min mening gäller att så länge man har djur som betar och håller landskapet uppe så skall man ha samma rättigheter som alla andra.

Herdehundarna anskaffar man för att man själv inte kan gå med djuren, det är inte alla förunnat att kunna försörja sig på en liten flock boskap. De flesta har nog ordinarie jobb också.
Det är nog meningen att hunden skall ersätta husse när han är upptagen med annat.

Man kan ju undra varför man dammar av den här händelsen från augusti, just nu? Kan det ha med den stundande vargjakten att göra?

Häromdagen hörde man på radion att en ung jakthund som var ute och gick med sin husse plötsligt sprang in i skogen. Husse lät honom gå lös för att han litade på att den inte skulle springa bort. Väl inne i skogen hade vargen gått till attack. Husse hittade hunden halvt uppäten.

Hunden måste känt vittringen på vargen och begrep inte sitt eget bästa utan satte av efter vargen. Hunden hade naturligtvis inte en chans emot vargen.

Samma utbildning måste gälla för jakthundarna också - de MÅSTE göras "VARGRENA". Det går alldeles utmärkt att utbilda dem. Man kan nästan tro att folk medvetet bjuder vargen på ett mål mat!?

Jag begriper inte att man släpper sin hund lös när man vet att det finns varg i området.


Väder 21 oktSjön Kaxen har "skinnat" sig.
Gråväder -3gr

Väder 20 oktSnön borta.
Solen stiger sakta upp, temp. -4gr

Väder 19 okt.Första riktiga snöfallet, men det försvinner säkert till kvällen.
Just nu 0,9 gr och snöfall.

Väder 18 oktDagens bild. Ron Westberg från Amerika på besök för ca 9 år sedan.
Just nu - 2gr och kanske solen tittar fram.


Lucas vann i HollandGrattis Lucas till guldet i Holland.
 I tävlingen deltog omkring 250 st från 30 olika klubbar från 11 olika europeiska länder i den 8: e upplagan av Watergate Cup.

Lucas ålder:
10 år snart 11

Lucas meriter:

Fighting
guld 2006 i KM
Silver 2007 i Holland
Guld 2008 i Belgien
Guld 2008 i Holland
Guld 2009 i Wales
Guld 2009 i Svergie
Guld 2009 i Holland
Kata
Guld 2006 i KM
Guld 2009 i SvergieEtt längre repotage om Lucas kommer inom kort

Väder 17 okt.Ledningar kors o tvärs får bli dagens väderbild.
Plussidan nu på morgonen 1,3 gr.

Väder 16 oktRegn och 3,2gr. S..tväder alltså.

Väder 15 oktKall morgon -6gr.

Björnen som inte lagt sig ännuEn granne kom till oss och berättade att det låg en älg, en ojämn (eller udda)14 taggare,  efter "gammelvägen" en liten bit in på vårt hundspannsspår/skoterspår. Det fanns även björnspår vid platsen.
Vi bestämde oss att avbryta hund - träningen/promenaden/leken som vi var mitt uppe i och bege oss till platsen.Gammelvägen är den väg som gick mellan Gruvberget och Katrineberg. Här gick det hästskjutsar och en och annan bil. Tur att bilarna var smala på den tiden annars skulle de inte komma mellan de stora stenar som Leif står emellan.Ganska stor. eller hur?Granen har rundat stenen. Naturkrafterna är starka.När vi gått en stund på stigen så började vi känna lukten av kadaver som blev starkare ju närmare vi kom.
Eftersom det fanns björnspår så får man räkna med att björnen kan uppehålla sig där så vi sjöng och joddlade med jämna mellanrum. Det gäller att "tala om" för björnen att vi kommer och eftersom björnen vill undvika människor så kommer han att lämna platsen.
Björnolyckor händer när man kommer och överraskar björnen när den står vid maten.
Korparna hördes kraxa i närheten.Här går vårt spår som leder fram till hundgårdarna och vårt hus. Älgen ligger på höger sida, man kan skönja hornen. Bäcken rinner strax bakom.Björnen har kommit från andra sidan bäcken - tur att vi har fått lite spårsnö.
Vi måste komma ihåg att reparera bron över bäcken innan prepareingen av lederna börjar.Leif har laddat med Nikon - kameran.En ståtlig tjur som förmodligen har blivit skadad, kanske vid kraftmätningar med en annan tjur vid brunsten.
Antagligen har han dött av skadorna eller varit försvagad och därför ett lätt byte av björnen. Han hade inga skador som skulle tyda på att han dödats av varg.Ena bakbenet och låret är borta så det är mycket som återstår till våra andra köttätande djur.
Björnen har börjat täcka över kadavret - bra att ha när man behöver äta upp sig.Han har redan täckt en stor del av älgen.Bakom älgen ligger bäcken där han verkar ha tagit material att fylla över kadavret.Man kan se att han gjort en liten stig där han plockat med sig vitmossa.
Ett bra sätt att "konservera" älgen vore att dra ner hela älgen i bäcken och låta den ligga där. Dock är den nog för stor för att björnen skulle orka med att dra den, även den här korta biten.Björnspåren tyder på en ganska normalstor björn.
Det är ju dags för björnarna att gå i ide nu, kanske han lägger sig i närheten av sitt skafferi. Dock får vi hoppas att han inte lägger sig så nära leden att han vaknar och blir irriterad på alla skotrar och hundspann...
Väder 14 oktKallt och klart väder, -5gr

Stängsel håller fåren inne och vargen uteHär vid "Bobaks" har det funnits djur i 200 år. De har gått fritt på skogen och betat var helst de kunde hitta lämpliga grödor. Fodret som producerades på åkrarna skulle sparas till vintern.

I slutet av 1900 och början på 2000  mjölkades inte kossorna och kunde då gå lös på skogen från tidig vår till sen höst. De uppehöll sig gärna vid Präståsen där de valde ut vissa växter för att snabbt förflytta sig till Vallhalla för att ta de örter som växte där. Man kunde inte se ett enda spår efter "nerbetad"  vegetation.

Korna var lösa och kunde betäcka var helst de ville vilket resulterade i inavel vilket brukar vara förödande. De här korna var dock alla hälsosamma och verkar ha utvecklat en alldeles egen "ras". De hade pälsar som stod emot allt oväder så de gick ogärna inomhus på vintern. Dock gick korna in när de hade kalvar.
Kalvningen skötte de ute i skogarna. De lämnade den nyfödda kalven och följde flocken på deras betesturer och sprang skyndsamt tillbaka till kalven för att mata den. När kalven växt till sig under några dagar så följde den med mamman och flocken.

De var c.a. 30 st och ställde sig genast i "plogställning" med alla kalvar inneslutna när de kände att fara hotade. Ledarkon var den som höll ordning samt tog ansvar för alla i flocken. Björnen sågs dock beta tillsammans med dem så det var tydligen inte alltid som den signalerade rovdjursfara.Nu har det tillkommit ett rejält rovdjursstängsel med fem trådar och ett rejält strömförande aggregat......och djuren har bytts till får. Ja, till och med ägarna till huset har bytts ut.Vintern har börjat göra sig påmind med många minusgrader på nätterna, fåren är dock rustade för att klara en liten köldknäpp och lite snö.Vacker höstdag.Fåren har mycket stora ytor att gå på.Marken håller sig öppen och vacker......och vacker utsikt över sjön har de också.I går morse var det synobservation på en varg som passerade på vägen, dock var det ingen attack på fåren i hagen. Kan det bero på rovdjursstängslet?

Den 26 september blev en stövare jagad av varg när han drev en hare. Hunden sprang direkt till husse när den blev jagad av vargen
Den pensionerade f.d. reportern på Arbetarbladet, Erik Andersson, tog till och med ledigt från pensioneringen för att skriva om händelsen - och gissa om det var målande.
Mannen som var ute på finnsskogen och jagade uppfattade vargen som en tik. Tänk om det är "Änkan" efter vår avlidne Ockelbohanne som var sugen på lite sällskap, det kanske skulle duga med en hund till och med.
När vi hade en tik som gick här på 90 - talet så var hon och lekte med grannens hund, inne på gården. Det är nog inte alltid som vargen är ute för att ha ihjäl en rival.
Hade vargen varit ute efter att döda hunden så tror jag inte att hunden har haft en chans mot den.

En oskygg varg har också observerats och fotograferats i utkanten av Åmot den 10 oktober enligt Erik Anderssons andra artikel.

Den 11 oktober blev en hund ihjälbiten av en hanvarg när den var ute och drev rådjur. Det var en sjuårig beaglartik, mycket tragiskt!

Det är ju många unga "lösvargar" som är ute på vandring nu för att söka sig en hona och bilda revir. Det verkar som om de är extremt nyfikna av naturen. De dras in i slagsmål med lösspringande hundar vilket naturligtvis hunden kommer att förlora.
Dock inte alltid! I vår närhet var det faktiskt en hund som jagade en ungvarg i två timmar - de stannade och slogs emellanåt. Hunden klarade sig men vargen lärde sig att hysa agg mot hundar. Tre hundar blev rivna efter den incidenten.

Det är mycket, i mitt tycke, ansvarslöst att släppa sin hund lös när det är känt att det finns varg i området.

Man kan läsa Erik Anderssons artikel i Arbetarbladet att Jägarna är uppskakade och rädda inför den kommande jakten.
Man kan undra om de är rädda för sitt eget liv eller sin hunds liv. Hoppas att det är för sin hunds liv, den kan de ju välja att ha kvar i koppel och springa tillsammans med, efter bytet.
För sitt eget liv behöver de ju inte vara rädd. Vargen äter ju inte folk - de är faktiskt rädda för dem.


Väder 13 oktEtt puderlager av snö, -2gr nu på morgonen.

Väder 11 oktBilden är tagen 2006-10-11 i Älvkarlhed.
Idag -4gr och mulet.

Väder 10 oktJust nu -3gr.
Klart och soligt väder.

Väder 9 oktRunt nollan nu på morgonen.
Bilden är tagen på Råholmen vid Locksjön.
I bakgrunden syns Lilla Locksjöknopp.

Väder 7 oktSoligt väder 13gr. Gårdagens regn kom upp till 15mm.
Sladden står färdig för...

Väder 6 oktTemp. kryper sakta men säkert under nollstrecket.
När kommer första snön här över Katrineberg?

Träningen fortsätter inför Holland 15 oktSensei Robban har samlat gänget som ska tävla i Holland...... naturligtvis är Lucas med......liksom tremänningen Emil.Det syns på Lucas ansiktsutryck att nu har alvaret börjat.Vi håller tummarna för Lucas. Vill du läsa mer

Väder 4 oktHösten går sakta men säkert över till vinter.
2,9 gr och gråväder.

Väder 2 oktoberNatten har varit kall, - 5. Sjöarna har börjat "lägga sig".
Dagen har varit  kall men solig. Ca 5 grader i skuggan.

TG resors visit på Finnskogen, 1 oktoberRisten & Vildmannen väntar på bussen som skall komma från Uppsala. Det har varit minusgrader i natt men solen lyser och det är högt i tak - alltså en fin höstdag.Nu kommer bussen, vi var lite ängslig att de inte skulle hitta hit...Efter ett efterlängtat fika och berättande om både vatten, Nalen, löständer, kossor och mycket mycket mer så tar Risten och stämmer upp till sång. Sången är gammal och handlar om fiskar och fisar och mycket mycket mer. Bäst att vända sig om så man för se också, och inte bara höra.Den där Los-Lina hade en hel del att berätta.Ja tänk att hela Nalen var här...Den där prästen skulle man bra gärna vilja träffa.Det här var det minsta gänget som varit till katrineberg i sommar, dock mycket trevliga att avsluta sommaren med.Risten gestikulerar och står i.Jag tror han kommit till Cornflacesen nu.En tår på tand på stående fot.Nu har hela sällskapet anlänt till Westbergs gamla lanthandel.
Vildmannen har tagit ut lite material såsom vargspår, hundspår, lingon-björnskit, blåbärs-björnskit och naturligtvis massor av Rovdjurstidningar att ha som lektyr i bussen.
Den gamla Monarken finns också på plats.Ja dom här kommer man nog ihåg...Här kan man läsa om Finnskogsupplevelsers utbud......och om Finnskogens Don Camillo, och Nalen förstås.Här var det grejor!En karamellstrut kan man nog köpa med sig.Jämna pengar?Några vykort också.Länge sedan man handlade i en sådan här butik.Hoppas ni gillade vår lilla butik på Finnskogen.Speciellt var det dock.Nu har cafémöblerna gjort sitt för den här sommaren och kommer att ställas in på ladan där de kommer att ta hundlädarnas platser.Den gamla eken har börjad dra tillbaka sitt klorofyll inför nästa sommar och börjat skifta i höstens färger, snart är nog alla löven borta och vintern börjar göra sig påmind.

Tack för att ni valde att komma till oss. En liten fågel kvittrade att ni talat med andra som varit till oss och som gett vår tur ett bra betyg. Det är vi glada för - välkommen igen.

RSS 2.0
web counter