Väder 30 novemberToday's weather is snowy but unfortunately not so much, just 2 cm! The temperature just now, (16,25) + - 0,0.


Väder 29 nov
The temperature today is +0,6 c . During the night, - 4;6 c. The snow situation is 7 cm, not enough to drive the dogs by sled. We drive the team with a 4 - wheel motorbike. The ice on the lake is 19 cm thick.

Hundar på hal isI dag var det halt för hundarna. Ronja och Ulva, som gick längst bak, hade det jobbigt. De gick som "wheeldogs" d.v.s närmast 4-hjulingen och kunde inte hålla ut till vänster och gruset som de andra hundarna. De fick hela tiden gå på glans-is. Ronja gick omkull en gång men var raskt uppe igen. Det märktes på Ulva att hon gått och spänt sig och att det hade varit jobbigt.

It has been a slippery day for the dogs. Ronja and Ulva, in the far back, hade a tough time. They were the wheel dogs, ie closest to the 4-wheeler, and could not stick to the left as the other dogs. They had to run on slippery ice all the time. Ronja fell once but got up on her paws straight away. We could tell she had been running with tension in her body and that it had been a heavy work out.Bonny gick för första gången med i stora spannet, det var helt o.k

Bonny had her debut in the big team. She was doing fine.I dag var Strömstaren tillbaka, det var faktiskt tre stycken! Han sitter på den vänstra pålen längst bak.
Kl 19.30 är det  - 2,5 c.

Today the swiftly-flowing water staling (spelling and name?) was back and they were actually three of them! He is sitting on the left pole in the far back. At 19,30 it is 2,5c below zero.

The weather 28 th of nov (in English)
The temperature today is +2 c (in the morning - 0,4 c). During the night, + 5 c. The snow situation is 7 cm, not enough to drive the dogs by sled. We drive the team with a 4 - wheel motorbike. The ice on the lake is 19 cm thick.


StrömstarenEfter dagens träningsrunda gick Leif ner till hundgårdarna för att snickra lite på några kojor som behövde repareras.
Hundgårdarna gränsar till "Slarvbäcken" som går runt hela tomten. Han hörde Strömstarens energiska kvitter från bäcken, det var två stycken.
Vid en av våra turer som går ner över Bresiljorna och följer  Bresiljeån uppströms brukar Strömstaren hålla till, han gjorde väl en liten utflykt till vår bäck (han brukar dock komma med jämna mellanrum).Jag tog ett foto inne från hundgårdarna på en som hade satt sig på dammluckan. Den flög iväg så jag fick bara ett.
Nedan syns den bättre när den förstorats.


Väder 27 novTemperatur inatt - 8,9. Nu mitt på dagen + 4. Även den här lilla snön ( ca 1dm) håller på att sjunka ihop.
Det förväntade snövädret österifrån nådde tyvärr inte hit. Det passerade öster om oss och gav inte så mycket. Gävle och uppland fick dock som bekant mycket snö!

TräningsrundaI dag blev det lite sent med träningen. Ljuset räckte knappt till att fotografera.
Sluggo (stående) och Clyde (liggande) gick med i stora spannet för första gången. De skötte det med bravur, lyssnade på kommandon och var uppmärksamma. Lite trassel var det dock när vi gjorde längre stopp.Sluggo och Clyde går andra par bakifrån - jämnt och fint.

Väder 26 novNatten var kall hela - 15,8. Nu på förmiddagen - 1. Vi har fått ca 10cm nysnö, för lite för att börja preparera spår för hundarna. Det blir att träna hundarna med fyrhjulingen ett tag till.

Grötafton på LosesEfter att ha festat i två dagar tillsammans med 40 åringen Veronica, Christer och övrig släkt och vänner så åkte vi till Loses i Gustafsfors här på Finnskogen.
Det var dags för den årliga grötaftonen på Loses och den åkte vi ju naturligtsvis till. Kristina och David-Reino kokar den godaste risgrynsgröten, gör de godaste skinkmackorna samt ordnar den bästa orkestern för sånger och underhållning. Det brukar vara c.a 60 personer som strålar samman och det är bildligt talat "högt i tak" i teaterladan.
Loses är David-Reinos skapelse, Finnskogsteatern, en friluftsteater med vridläktare som vrider hela publiken varefter scenerna ändras - den enda i sitt slag i hela Norden.
Man sätter upp en teater per säsong och den brukar gå under augusti månad. Vi går varje år! Det är toppen.

David-Reino är guiden Risten på vår gemensamma busstur "Livet på Finnskogen", en mycket bra och underhållande tur som varar en hel dag, bussen åker då runt på Finnskogen. Vi är sex olika "stationer" som samarbetar, alla boende och uppväxta på Finnskogen. Gå in på vår hemsida www.finnskogsupplevelser.se och läs under "Livet på Finnskogen" så får du veta mer.Vi passade ju naturligtvis på att titta efter vargspår. Det hade ju snöat några fjun så vi tittade efter spår med lite snö i, man känner dock igen spårgroparna och steglängden på varg. Det fanns inga så vargarna finns på annat håll, och det berättar ju också en historia...

Väder 24 novNattemperatur - 9,1 nu på dagen - 4,2. Blåsigt och lätt snöfall.

Väder 23 novNattemperatur - 11,5 , nu på dagen -6. Nu har dammen ett helt istäcke med lite snö på. Snön dalar sakta ner , inga mängder tyvärr.

Väder 21 novNattemperatur - 8,5 , nu på dagen -3,5. Tog isborren idag för att göra hål, hela 17cm har den ökat till. Vi hade hoppats på snö österifrån, men den stannade längs med kusten. Gävle fick 2 dm, här kom det bara några fjun.


Grattis Veronica!Hej!

I dag fyller vår dotter Veronica 40 år -  tänk vad tiden går... Veronica var den som tävlade våra hundar först, i Älvkarleby. Därefter har hon tävlat dressyr, hoppning och fälttävlan med häst. Det har varit en mycket rolig tid att följa med henne på träning och tävling genom åren. Hon har haft egna hästar sedan hon var 12 år.


Gå in på Gävle dagblad och Arbetarbladet så får du en närmare presentation av 40-åringen.
Veronica, Christer och jag gör x-ing bladet, en medlemstidning till vår förening, Länsbygderådet X-ing som i sin tur tillhör "Hela Sverige Skall Leva". Gå in på deras bloggsida så kan du läsa mer...

Gullan

Väder 21 novBilden är tagen på bron över våran damm. Isen tar över mer o mer, i morgon är det dax att mäta istjockleken på Kaxen igen. 
I natt var det hela - 9gr nu kl 10.00 - 7gr.

TräningsrundaHej!

I dag sprang unghunden Luna med på träningsrundan för första gången. Hon skötte sig mycket bra!
Fin kvällssol gav en vackert röd himmel. Vi väntar på snöväder österifrån - kan ge bra med snö!

Gullan

Väder 20 novBilden är tagen vid  våran damm.
Natten har bjudit på hela -7,5 gr, nu mitt på dagen -2 gr. För andra gången på kort tid fryser det till igen.

BockenHej!

Nu har hundarna fått sitt av bocken som vi fick av Anna H. Den fortsätter dock att göra nytta med att föda skogens fåglar. Varje dag sitter småfåglarna och pickar i sig av kött och fett.
"Madam Nötskrika" kommer med jämna mellanrum och sätter sig fast och äter med bestämdhet under en lång tid, då får talgoxar och blåmesar hålla sig undan.

Gullan

TräningHej!

Ufo & Bullen går i led på dagens spann. Bullen har vargpinglan hängande runt halsen, dock behövs den inte när vi kör med 4-hjulingen. När vi kör med släden har vi alltid pinglorna på ledarhundarna. Kör man 12 - spann och har storsläde som är över tre meter lång så hamnar ledarhundarna över 20 meter fram och syns då inte om de gått runt en kurva. Pinglorna har vi för att vargen inte skall överraskas när vi kommer och hinna undan.

Gullan


Hååkki - aftonHej!

I går kväll fick jag äntligen se/höra/träffa den omtalade Hååkki och allt föll på plats! Han heter egentligen Tomas Eriksson. Hans föreläsning "The power of glesbygd" lockade till många skratt men också några tankeställare. "Humor är en bra nyckel att möta folk med. Det är effektivt," säger han själv om sin föreläsning.Han berättade hur han som liten grabb bodde i Ljungaverk och "såg upp" till stadsborna, de hade ju lösningen på allt, kläder, hur man skall vara o.s.v.
Han själv var ju bara en av grabbarna som mekade med bilen (volvo), fiskade, buggade, drog runt i stugorna och pratade skit över en kopp kaffe - ja, det lilla som finns att göra på landet.
Hemma i byn fanns det olika typer av människor som han brukade prata med, deras berättelser var alla unika och fastnade hos Tomas. Oavsett ålder och intressen, var han kompis med alla.

När han var 22 år flyttade han till  storstaden, Göteborg. Umgicks med stadsbor, gick på fik, gick på krogen m.m.
Han upptäckte tomheten som fanns i stadsbornas vardag och började förstå värdet av den rikedom som landsbygdens invånare kunde erbjuda.
Att de människor, i alla åldrar, som varit hans kompisar under uppväxttiden var unika och intessanta, förstod han mer och mer.  Stan´s "intressanta människor" satt ju på parkbänkar och var sådana som ingen talade med.

Han började förstå att Ljungaverk, där han växte upp måste överleva. Han ville försöka hjälpa till och tänkte ut en plan tillsammans med sina två kompisar.

Det hela började när Tomas blev sur för att Norsk hydro lade ned samhällets stora fabrik. Han tog då i ren protest och tryckte en t-shirt med Norsk hydros logotype med undertexten "Mongo" vilket hans nuvarande affärskompisar i Norge såg när Tomas var ute och körde moped i Ljungaverk.
Tillsammans med  vännerna på konstakademin i Trondheim, där han studerade, ljög de ihop en historia om Håkki och en tröja de hade sett honom i och på den vägen är det.
Nyfikenheten hos media gjorde hans T-shirt och personen Hååkki kända och eftertraktade.


Amerikanarna hörde av sig efter att ha sett honom på weben...!

En av hans verksamheter i dag är att trycka T-shirts med tänkvärda och kluriga texter. Bara för att ta ett exempel så stod det: "Jag har inget emot Gud. Det är bara hans fanclub jag inte gillar" på en av dem. Dom trycker bara 80 stycken T-shirt­ar av varje mön­s­ter och säljer dem för 220 kr i Ljunga­verk och 500 kr i Norge för att det skall löna sig att han­dla lokalt.

Han förklarade på ett humoristiskt sätt betydelsen av att vara stolt över sitt ursprung och vikten av att handla lokalt.

År 2000 var första gången som Tomas Eriksson förvandlades till sitt alter ego Hååkki. Han spädde på bilden av en norrlän­ning genom att skaffa hockeyfrilla, mustasch och pilotglasögon. Med den munderingen åkte Håkki till Stockholm och pratade om skotrar och annat som norrlänningar tros ska prata om.
Gå in på Hååkki:s hemsida så kan du läsa mer om honom som jag inte fått med här - det finns massor...

Det  är alltid en hemvändare, eller inflyttad som tar initiativet till utveckling på landsbygden. 
Någon som varit ute i världen någonstans, som ser sin hembygd med andra ögon och kan uppskatta det som man tyckte var banala saker när man bodde där.
Jag hörde en man på radion en gång han uttryckte sig så här -"jag skulle vilja skicka ut alla ungdomar från byn, för att de sedan skall kunna komma hem, se alla möjligheter och sätta igång med att utveckla byn".
Man skulle vilja peppa alla som har idéer, att de kan och att de duger.

Gullan


Väder 19 nov
Det blev inte 10 cm blötsnö utan 1cm blötsnö. Temp. nu mitt på dagen -1,3.

Väder 18 novDet är idag som det ska komma 10 cm blötsnö. Väderet just nu är mer blöt än snö, så vi får väl se till kvällen hur det ser ut.

Väder 17 nov


Bilden är tagen på Rockaladan som ligger på andra sidan sjön.

Natttemp. -6,5gr.  Nu, kl. 10.00 -4gr.
Tog en promenad fram till sjön Kaxen för att mäta isen, 11cm har den ökat till.
På långt håll hördes det knäppningar från isen vilket betyder att den håller på att bli tjockare.

Vargläget på FinnskogenHej!
I dag ringde en bekant från en by bredvid och berättade att det varit tre vargar som observerats (i dag) av ett jaktlag.
I en annan by har man sett en ensam varg.

Har Amungenvargarna tagit över Ockelboreviret  här runt Katrineberg?
I vårt nätverk här på skogen pekar inget åt det hållet. Spår och synobsar visar med all tydlighet att båda reviren troligen finns kvar.
Man får inte glömma att alfatiken, i Amungen, sprang i Ockelboreviret som liten valp.
När hon blev alfatik i Amungen fick hon, redan då, en bit mark av Ockelboparet, som en typ av hemgift kan man säga. 
En tillfällig försvagning för vargarna i Ockelboreviret inträffade när alfahannen gick ensam här ett tag, han fick då svårt att upprätthålla sitt revir.  Man kunde då se att Amungenvargarna trängde sig in en bra bit i reviret.

Alfatiken i Ockelboreviret  levde fortfafarande, enligt det senaste analyserade spillningsproven, 2007 01 17.
Hon Föddes I Gillhovsreviret 91,92 eller 93.
Att hon, som kanske sveriges äldsta varg, i vilt tillstånd (mellan 14-16 år), har kunnat leva så många månader till är föga troligt.
På spårsnön förra vintern verkade det som om det kommit hit en ny tik till Ockelbohannen. I bland var det ett spår och ibland två spår. I ett av de ensamma spåren fanns det löpblod.
Amungenvargarna tog då chansen att temporärt försöka flytta sin revirgräns lite längre österut. De har enligt andra rykten fått ge efter för Siljansringen, som var fler vargar i sin familjegrupp i vintras. 
En föryngring har skett här i närheten av Katrineberg. Enligt vad vi tror så har det kanske inte blivit någon föryngring i Amungen i år, vi får väl se när spårsnön kommer.

Leif

Väder 16 nov
Förmiddagens temp. -0,5gr. Ett litet lager pudersnö har lyckats komma ner. Såg väderprognosen på TV alldeles nyss, där lovade man ca: 10cm blötsnö på tisdag nu i veckan. Vi får väl se!


Utkast: Välkommen till ...Hej!

Jag är engagerad i landsbygdsutveckling, är sekreterare i Länsbygderådet X-ing som tillhör "Hela Sveriga Skall Leva". Vartannat år har man en Landsbygdsriksdag någon stans i Sverige. På senaste Landsbygdsriksdagen var "Håkki" föreläsare och gjorde succé. Jag var inte närvarande men har hört så mycket om honom så vi kommer att åka dit.
Gör detsamma! Åk dit! Läs nedan.

Gullan Måndag den 17 nov kl 19.00, Föreningarnas Hus i Marma

Vi bjuder på Kaffe och macka!

I samarbete med Länsbygderådet X-ing, bjuder vi alla på föreläsningen

The Power Of Glesbygd med Tomas "Håkki" Eriksson, kl 19:00

Tomas Eriksson Kreativitet finns i många skepnader. Arbetstillfällen på landsbygden finns inte i så många varianter. Men en kombination av detta då? Trimma en Volvo, flå en räv, rockabilly och ljug!


Tomas föreläser om identitet, kreativitet och alternativa stigar att åka fram på med en Amazon.


År 2000 var första gången som Tomas Eriksson förvandlades till sitt alter ego Håkki. Han spädde på bilden av en norrlän­ning genom att skaffa hockeyfrilla, mustasch och pilotglasögon. Med den munderingen åkte Håkki till Stockholm och pratade om skotrar och annat som norrlänningar tros ska prata om. Två år senare var det dags igen. Tillsammans med några vänner på konstakademin i Trondheim ljög de ihop en historia om Håkki och en tröja de hade sett honom i. Där och då började killarna sälja tröjor med olika tryck...

Välkommen!


Väder den 15 novemberI dag är det + 5. I natt var det - 1,5. Slaskigt och grått. Både hundar & folk är lite låga.  
Lite snö finns kvar, den kan dock göra nytta om den får frysa till och ligga som underlag till en ordentlig snöstorm (önsketänkande).

Väder 14 novPlussgrader igen! Det är just nu regnväder men med lite snöinslag i. Vi får vänta o vänta på snön. Undrar när man kan använda sladden till skotern för att göra spår med för hundarna.

väder 13 nov
Kl 20.00. Temperaturen sjunker stadigt och är nu på - 7.

...och fortsättning...Hej!

I morse följde Leif spåren vidare mot Grästjärn. Som man ser på bilden var det helt tomt på snö. Inga spår kunde ses så vi vet inte hur vargarna har gått. Jag har ritat i vårt hundspannsspår med rött, lägg märke till det öppna vattnet  på båda sidor av spåret.  Även vintertid är det öppet, dock krymper det en del.


Det ensamma spåret fanns i en svacka dit solen inte nådde, alltså inte uttöat.

Grästjärn ligger helt öppet i söderläge så solen har tagit den sista snön. På våren är det en underbar plats att sitta på. 
Efter vår sista bokade tur på våren  brukar vi ta skotern dit och äta vår frukost i solen, under minst en vecka. Vi behöver det för att fylla den tomhet som uppstår efter den hektiska, komprimerade tiden med nästan dagliga  hundspannsturer.

Gullan

Väder 13 novTemp. - 3gr i natt nu på förmiddagen är det på nollsträcket. Gråväder. Bilden är tagen ut över Grästjärn intill vårat hus. Inget snö i siktet så långt ögat kan se.


Fortsättning...
Hej!

I kväll skulle jag på ett möte i Sandviken kl 18.00. Vi åkte på eftermiddagen för att uträtta lite ärenden.
På natten hade det varit 0,5 minusgrader så töandet hade inte tagit så mycket på snön sedan gårdagen. Vi bestämde oss för att stanna vid övergången över stora vägen för att se om vargarna hade gått över. Det hade dom gjort.Båda hade gått mot Grästjärn men ute på ängen hade den ena vikt av mot oss och gått mot huset, därefter vänt före dungen och gått vidare tillsammans med den andra vargen mot Grästjärn. Den här rutten brukar Ockelboparet ha men endast en gång tidigare har en varg varit in på¨gården, för tio år sedan när vi nyss flyttat hit permanent. Det var tiken när hon var ensam, innan hannen kom.I morgon skall Leif följa spåren mot Grästjärn för att se hur dom gått vidare. De brukar gå i spåret över isen på vintern.
Det är vattedrag rätt genom Grästjärn men vi brukar ha ett säkert ställe med rejält tjock is, det gäller bara att hålla ut på precis rätt ställe. Nu finns inget spår att följa och isen kan knappast hålla för en varg. Vi får hoppas att vargen har sina sinnen i behåll och kan tolka isens tjockhet och farlighet.

gullan
Väder 12 novNatten - 2,5 gr, nu mitt på dagen +2,2 gr. Snön är det bara fläckar kvar av. Vattenlageret på sjön Kaxen har i alla fall frusit till.

Väder 11 novTemperaturen har varit på + sidan hela dagen. Nu vid 18.00 har det faktiskt gått ner under nollan. Isen finns kvar på sjön Kaxen, men under ett vattenlager.

Träningsrunda

Hej!

I dag var vi ute på en träningsrunda som vanligt. Hundarna får nu springa på blöta, leriga vägar men de älskar ju över allt annat, att springa tillsammans i spannet och med husse och matte - vi är ett team!

Det är svårt att urskilja spår på den lilla snö som finns kvar, dels beroende på att vi kör med våra hundar och att jägarna är ute (efter vägen) med sina hundar. Det blir ett sammelsurium med spår både från människor och djur.

 


På vägen hem såg vi dock större (uttöade?) spår som gick fram till en buske och vidare i en rak linje, samma riktning som vi körde. Efter något hundra meter var det två stora revirkrafs samt ett icke uttöat spår i en större snösamling. Det var varg!
Det visade sig vara alfaparet som revirmarkerat c.a. fem - sex gånger på den korta sträckan (3 km). Dom hade varit fram till Rockaladan och kollat, därefter fortsatt vägen fram till "stora  vägen".
Rockaladan är en given plats för dem att kolla av, dels för att vi har den som fast plats för våra turer när vi har större antal gäster. Vi har en grillplats där vi tilllagar kôlbullar, grillar korv m.m. Folket i byn och skoterfolk brukar också rasta där. Alltid finns det något att lukta på eller slicka i sig.

Vi kör runt på en mycket vacker slinga som går ut över gamla myrängar och tillbaka till Rockaladan där vi byter folk i släden och även hundar som behöver vila.
Vargarna brukar komma tillbaka med ett intervall på 14 dagar (kan variera) och lämnar då ett meddelande till hundarna att "detta är vårt revir - bara så ni vet". Hundarna revirmarkerar ju naturligtvis tillbaka.
Det har varit mycket spekulationer om huruvida Ockelbovargarna eller Amungenvargarna är stationära i det här området.
Vi vet ju vad vi tror - Ockelbovargarna! Åtminstone hannen, tiken är nog borta ur "Alfaleken", han har nog tagit sig en yngre fertil tik.

Gullan

"Synobsar"


Hej!

I går var det två vargar synliga, norr om oss och i natt var det en varg som var synlig, söder om oss.
Det är inte så vanligt att vargarna låter sig ses av någon människa, dock händer det emellanåt och då oftast  från bilen.
Vi körde iväg  till strategiska platser för att titta efter spår i snön.  Snön hade tyvärr ersatts av tjällossning så det blev bara en kort tur.

Gullan

Väder 10 novTredje dygnet i rad med +gr. Isen håller nog inte längre att gå på, den har nog tunnats ut en hel del. 
Imorgon står väl skotern på barmark, men man får väl göra som samerna, låta den stå, för snart kommer snön igen.

Stadsbesök
Hej!


I går var vi in till strorsta´n, Gävle. Bocken hade inte kommit på plats ännu, dock är det på gång. Det nya som gäller för bocken i år är att den inte skall behandlas med flamskyddsmedel. Anledningen till det är enligt kommunens utsago att "den fick en konstig grå färg"! Jag tror att den verkliga orsaken är just att den INTE KAN BRINNA! Bockens intresse världen över ligger just i om den skall brinna eller inte. Om den skall brinna före eller efter jul - det pågår en stor vadslagning om vilket. Det är ju dumt att lägga ut stora pengar på en massa reklam för att saluföra Gävle - när man har den bästa reklamgrejen, så att säga, på köpet.

Jag hade hellre godtagit förklaringen att inte man inte impregnerar p.g.a miljön.


Nog om den bocken, nu pratar vi om den andra bocken som vi åkte in till sta´n för att hämta.

Anna H. ringde till oss och frågade om vi ville ha en bock till våra hundar, som hundmat - vi tackade naturligtvis ja.

Leif har just hängt upp bocken, han håller på att skära 26 stora bitar som hundarna skall få och tugga på. Bakka & Billan, som har första parkett, står och iaktar alla steg. De vet vad som är på gång - dreglet har redan börjat sippra (Pavlos hundar).

Anna H. var en av småtjejerna som höll till i stallet när vår dotter också höll till där. Hon var skötare på en Lippiza´ner -hingst som hette Florian. Vår dotter var skötare på en ridskolehäst som hette Curry, en riktig luring som jag brukade rida. Vid ett luciatåg, i ridklubben regi skulle vi genom sta´n (Gävle) upp på söder, red jag Curry och Bertil Ö. red Florian. Det var två vackra vita hästar som vi smyckat med röda benlindor, vi bar tomtekläder, jag var tomtemor och han tomtefar. Vi red som tätryttare och hade luciatåget med ett tretttiotal hästar efter oss. Ingen eskort av polis hade kunnat ordnas så vi fick rida i den vanliga trafiken. Många av hästarna var "skvattna" unghästar som var vettskrämda för trafiken och framför allt bussarnas pysande bromshydralik.


                                             


Anna H. intresserade sig senare för vallhundar och för att valla får så behövs det ju får.

Hon skaffade får och till dem behövdes ju ett stängsel, helst ett rovdjurssäkert stängsel.

Leif drog ihop medlemmar från Rovdjursföreningen och satte upp ett fint stängsel åt Anna, alldeles i utkanten av sta´n.
 
Gullan


Väder 8novTemperaturen ville inte gå ner under minussträcket inatt, just nu +1,5gr kl 09.30. Får säga som grannen"det blir längre bättre fram"

Väder 7nov
Temperaturen inatt gick ned till -8,5gr, nu mitt på dagen +2,7gr. Det ska komma mer nederbörd till helgen, hoppas att det inte kommer som regn. Bilden är tagen intill vårt hus.

Ny ledarhundHej!

Förra ledarhunden Ice har blivit gammal, förra säsongen "talade han om" att han ville bli avbytt beträffande ledarrollen. Han tyckte att det var för jobbigt att hålla undan för de yngre som hela tiden pressade på bakifrån för att få upp farten 
I år kommer Bakka att få gå i led på första/största spannet, tillsammans med sin syster Billan. Han har gått i led i många år men då för det mesta följt efter storspannet. Vi håller nu på att finslipa gee & how (höger och vänster på internationellt muscher-språk muscher=hundförare). Han är lyhörd, men försöker ta egna initiativ, både på gott och ont. Bakka är en mycket ambitiös hund, det är dock snudd på att han jobbar för hårt. Vi ser fram emot vinterns färder.

Gullan

Väder 6nov
I natt var temp -9,4 gr,  isen  7cm vid Kaxen. Naturligtsvis är det inte så över hela sjön. Solen försöker tränga fram genom molnen, just nu -1gr vid 11.30.


Väder 5 nov.
Natttemp. -6,4 gr nu på morgonen kl 09.00 -3,8gr. Ser ut att bli ännu en solig dag,  sjön Kaxen har haft ett islager i några dagar nu. Fortfarande ligger snön dm-djup.


FinnskogsrundaHej!

I söndags var det en jakthund som under helgens älgjakt fick "ståndskall" på en björn (alldeles i närheten där vi just då tränade hundarna). Björnen, som hade slagit en älg höll för fullt på att äta upp sig inför vinterdvalan.I dag tog vi en runda för att se var björnen hade gått. Naturligtvis gick vi inte in i skogen, björnen kanske fanns kvar vid maten - det finns inget farligare än björnar som försvarar sin mat (eller ungar).
Vi följde vägen förbi den slagna älgen och såg var björnen kommit ut från skogen, varefter han hade gått efter vägen, vikt av på en annan väg och följt den några hundra meter. När den kommit fram till ett älgpass som troligen använts tidigare på dagen innan björnen gick där (björnspåren var över bilspåren), hade den tvärt vänt om, gått tillbaka samma väg den kommit!
Jägaren vid älgpasset hade nog pinkat in reviret så björnen skyggade och dristade sig inte till att passera dofterna av människa.Björnen vek sedan av från vägen och gick vidare in i skogen. Kanske den hade fått den sista maten som behövdes för att kunna gå i ide och klara den långa dvalan under vintern.
Vi gjorde en runda för att se om björnen hade lämnat området, ett ganska stort berg som det har sovit björnar i tidigare år, men det verkade som om den fanns kvar i området...

Gullan

TeaterbesökHej!


För några veckor sedan var vi på Å-krogen i Gävle för att uppleva "stand up Comedy" live.

Min önskan hade länge varit att få uppleva detta, sitta och njuta av god mat och bara suga åt mig av skämten och låta mig underhållas.

Bredvid oss satt det ett par som visade sig vara mycket trevliga och sympatiska, de arbetade för tillfället med Folkteatern i Gävle - med teatern "Älgaslaget".

Vi blev nyfikna och bestämde oss för att åka till Järbo på premiären. Det var det bästa jag upplevt på länge! Jag kan varmt rekommendera alla att se den.

Jag skriver en längre "recension" på X-ings blogg-sida http://www.xing.blogg.se/ gå in och läs så får du en utförligare beskrivning samt uppgifter på platser de kommer att besöka.


Gullan


Väder

Idag 3nov 3-4 +gr.Snön sjunker ihop asfaten tittar fram igen på vägen. Verkar bli klart väder till natten och förhoppningsvis -gr.


FinnskogsrundaHejI

Igår kväll körde vi åt andra hållet på finnskogen, där vi visste att vargarna uppehöll sig.
Här träffade vi på vargspår, och som man kan se - även rävspår (de små spåren, mellan vargens stora)!
Räven är en listig en. Han följer vargspåren - bakåt! Han vet att förr eller senare kommer han att träffa på mat som vargen tagit, alltid finns det något kvar till övriga djuren. Man kan märka att rovfåglar har ökat i antal, t.ex. kungsörn vilket är mycket roligt. Med vargen i området behövs ingen "stödmatning" av kungsörnen. Att det sköts på naturens egen väg är det bästa för alla individer.En liten bit längre bort blev det plötsligt tre spår - alltså tre vargar...

Gullan

Träning på snö
Hej!

I går körde vi hundarna på snö för första gången denna säsong. Dock fick släden stå kvar på ladan ännu ett tag.
Vis av erfarenheter från tidigare år så anar vi att snön kommer att gå bort, vi får nog vänta ännu en tid på snön som kommer att ligga kvar.

Gullan

Väder

Idag 2 nov -5.3gr soligt. Prepparering av hundspannsspåren har börjat.


FinnskogsrundaHej!
I går eftermiddag åkte vi en runda för att titta efter spår. Första snön hade kommit och den första plogningen hade gjorts.För att kunna se spår så valde vi att åka efter oplogade vägar, de enda spår vi såg var dock älgspår.Vi stannade till i kojan och grillade korv innan vi tog färden hemåt igen.

Gullan

RSS 2.0
web counter