Vargmärkning




Jag skäms över den nonchalans som man har visat vid behandlingen av de två unga vargtikarna som lämnats ensamma under uppvakningstiden när de är så groggy så de inte har kontroll på kroppen. Det var väl en liten bäck som de drullade ner i och drunknade i kan man tänka.

Vid vargmärkning för två år sedan, i detta revir, så var länsstyrelsens markpersonal kvar vid vargarna till långt inpå natten när alla andra gått hem till stugvärmen. Där fanns en liten bäck och de riskerade inte att vargarna skulle komma till skada på grund av deras tillstånd.

Kommentarer
Postat av: Alice Tross

Enormt klantigt av naturvårdarna! Hur kunde de göra en sån miss..

2010-12-14 @ 19:26:33
Postat av: Gullan

Ja, det visade sig vara ett vattendrag i närheten som de i stort sett gick rakt ner och drunknade i.

Skogsfolket känner väl till att det finns vattendrag på de mest osannolika ställen!

Mycket stor nonchalans!



Jag hade en psykiskt sjuk väninna som jobbade inom långvården och hon hade följande att säga när hennes kollegor sade att "vi måste vända patienten för att förebygga liggsår, (patienten var ju inte kapabel att vända sig själv)".

- Jamän vi låter henne sova, hon sover ju så sött, vi stör henne inte" svarade min väninna!



Nedanstående gick att läsa i tidningen jakt o jägare.



Vargar drunknade 100 meter från sövningen



Mikael Moilanen 2010-12-10



De både ”genetiskt viktiga” vargarna i Galvenreviret drunknade bara ett hundratal meter från platsen där de märktes.

Länsstyrelsens personal var kvar i området flera timmar efter märkningen, men kunde inte förhindra olyckan.



När märkningen och provtagningen av vargarna var färdig och de började vakna fanns länsstyrelsens markpersonal kvar på platsen.

– Märkningen skedde på en väg och när vargarna började gå in i skogen stannade vår fältpersonal kvar på vägen. GPS-pejlen fungerar inte direkt, men vargarna har också en VHS-sändare som visade att de var kvar i området, säger Sara Hommen vid länsstyrelsen.



Vill inte stressa vargarna

Under uppvaknandet vill personalen inte stressa djuren och därför stannade man kvar på vägen och avvaktade. Vid 18-tiden visade VHS-pejlen fortfarande att vargarna var kvar i området. Det är inte osannolikt att de redan då drunknat. Den två-tre meter breda ån ligger bara omkring 100 meter från märkningsplatsen.

– Personalen tog bilen och åkte runt området för att söka efter utspår. Då upptäckte man ån. Sedan gick man längs ån på bortre sidan, men utan att hitta några spår. Dagen efter åkte vår personal dit igen och gick efter vargarna i spåren. Då hittades de drunknade, berättar Sara Hommen.



Spår efter kamp

En av vargarna hade först klarat sig över ån, men sedan gått tillbaka och drunknat.

– En av vargarna hittades omkring 100 meter från platsen där den trillade i. Det fanns spår efter vägen som visade hur den kämpat för att ta sig upp, berättar en lokal jägare som varit och tittat på spåren i området.

Olyckan är negativ för den svenska vargstammen, eftersom de båda vargtikarna var avkommor till den invandrade ryske vargen i området. Händelsen kommer nu att analyseras av myndigheterna.



Såg inte ån

– Vi kommer att gå igenom med Naturvårdsverket hur vi agerar vid märkningar, säger Sara Hommen.

Enligt Per Ahlqvist, Viltskadecenter, är det dock omöjligt att överblicka alla faror som lurar på vargar i samband med märkningar.

– Naturen är full av vattendrag och vi såg inte den här ån från helikoptern, säger Per Ahlqvist.

2010-12-14 @ 22:28:34

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
web counter