Stängsel håller fåren inne och vargen uteHär vid "Bobaks" har det funnits djur i 200 år. De har gått fritt på skogen och betat var helst de kunde hitta lämpliga grödor. Fodret som producerades på åkrarna skulle sparas till vintern.

I slutet av 1900 och början på 2000  mjölkades inte kossorna och kunde då gå lös på skogen från tidig vår till sen höst. De uppehöll sig gärna vid Präståsen där de valde ut vissa växter för att snabbt förflytta sig till Vallhalla för att ta de örter som växte där. Man kunde inte se ett enda spår efter "nerbetad"  vegetation.

Korna var lösa och kunde betäcka var helst de ville vilket resulterade i inavel vilket brukar vara förödande. De här korna var dock alla hälsosamma och verkar ha utvecklat en alldeles egen "ras". De hade pälsar som stod emot allt oväder så de gick ogärna inomhus på vintern. Dock gick korna in när de hade kalvar.
Kalvningen skötte de ute i skogarna. De lämnade den nyfödda kalven och följde flocken på deras betesturer och sprang skyndsamt tillbaka till kalven för att mata den. När kalven växt till sig under några dagar så följde den med mamman och flocken.

De var c.a. 30 st och ställde sig genast i "plogställning" med alla kalvar inneslutna när de kände att fara hotade. Ledarkon var den som höll ordning samt tog ansvar för alla i flocken. Björnen sågs dock beta tillsammans med dem så det var tydligen inte alltid som den signalerade rovdjursfara.Nu har det tillkommit ett rejält rovdjursstängsel med fem trådar och ett rejält strömförande aggregat......och djuren har bytts till får. Ja, till och med ägarna till huset har bytts ut.Vintern har börjat göra sig påmind med många minusgrader på nätterna, fåren är dock rustade för att klara en liten köldknäpp och lite snö.Vacker höstdag.Fåren har mycket stora ytor att gå på.Marken håller sig öppen och vacker......och vacker utsikt över sjön har de också.I går morse var det synobservation på en varg som passerade på vägen, dock var det ingen attack på fåren i hagen. Kan det bero på rovdjursstängslet?

Den 26 september blev en stövare jagad av varg när han drev en hare. Hunden sprang direkt till husse när den blev jagad av vargen
Den pensionerade f.d. reportern på Arbetarbladet, Erik Andersson, tog till och med ledigt från pensioneringen för att skriva om händelsen - och gissa om det var målande.
Mannen som var ute på finnsskogen och jagade uppfattade vargen som en tik. Tänk om det är "Änkan" efter vår avlidne Ockelbohanne som var sugen på lite sällskap, det kanske skulle duga med en hund till och med.
När vi hade en tik som gick här på 90 - talet så var hon och lekte med grannens hund, inne på gården. Det är nog inte alltid som vargen är ute för att ha ihjäl en rival.
Hade vargen varit ute efter att döda hunden så tror jag inte att hunden har haft en chans mot den.

En oskygg varg har också observerats och fotograferats i utkanten av Åmot den 10 oktober enligt Erik Anderssons andra artikel.

Den 11 oktober blev en hund ihjälbiten av en hanvarg när den var ute och drev rådjur. Det var en sjuårig beaglartik, mycket tragiskt!

Det är ju många unga "lösvargar" som är ute på vandring nu för att söka sig en hona och bilda revir. Det verkar som om de är extremt nyfikna av naturen. De dras in i slagsmål med lösspringande hundar vilket naturligtvis hunden kommer att förlora.
Dock inte alltid! I vår närhet var det faktiskt en hund som jagade en ungvarg i två timmar - de stannade och slogs emellanåt. Hunden klarade sig men vargen lärde sig att hysa agg mot hundar. Tre hundar blev rivna efter den incidenten.

Det är mycket, i mitt tycke, ansvarslöst att släppa sin hund lös när det är känt att det finns varg i området.

Man kan läsa Erik Anderssons artikel i Arbetarbladet att Jägarna är uppskakade och rädda inför den kommande jakten.
Man kan undra om de är rädda för sitt eget liv eller sin hunds liv. Hoppas att det är för sin hunds liv, den kan de ju välja att ha kvar i koppel och springa tillsammans med, efter bytet.
För sitt eget liv behöver de ju inte vara rädd. Vargen äter ju inte folk - de är faktiskt rädda för dem.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
web counter