Fäbodrift?Härom kvällen visade man på lokal TV två herdehundar, Kangaler från Turkiet som vaktade den lösgående boskapen på en fäbodvall i Gästrikland/Dalarna.  
Hundarna hade smitit och attakerat två småhundar varav en dog.

Har man två hundar lösa kan de trigga igång varandra att ge sig av på upptäcksfärd runt i omgivningarna.
Om de inte är riktigt präglade på att stanna vid djurflocken så kan det uppstå sådana impulser. Hundarna har förmodligen inte träffat på småhundar tidigare och kan därför inte urskilja dem som en artfrände, de kan därför te sig som en leksak eller ett byte.
Olyckan kan då vara framme och de kan få en inpuls att ta den lilla hunden vilket tydligen hänt här.

För många år sedan smet två av våra hundar och tog tag i en liten Papilion som de började leka med och drog runt mellan sig. Deras bett var inte så kraftiga så att de ville bita sönder den men skadorna inuti den lilla hunden gjorde att den dog, trots att veterinären kom inom fem minuter. Inget syntes på den lilla hunden och den piggnade till efter en adrenalinspruta som motvikt till chocken, men det hjälpte inte.Hundarna är en art som avlats fram i generationer och specialiserats på att vakta flocken mot rovdjuren. De är ju naturligtvis väldigt tuffa hundar som skall kunna försvara boskapen mot varg och björn och inte backa för ett attackerande rovdjur.

Länsstyrelsen hjälper till med anskaffning av dessa hundar som ett led i hela rovdjursbevarandet och att underlätta för fäbodbrukarnas tillvaro ute på sina fäbodar.
Dock får de utbilda sina hundar själva vilket kan vara svårt då vi inte har den traditionen och kunnandet.

Vi har sedan lång tid tillbaka haft ubildning på många sorters brukshundar såsom Blindhund, Bombhund, Ravinhund, Knarkhund m.m. och besitter stor erfarenhet och kunnande på detta område och borde även ta över utbildningen på rovdjursvaktande hundar.

Man kan ju inte tänka sig att lämna ut en outbildad hund till en blind person t.ex. de får ju naturligtvis en gedigen utbildning innan den får börja arbeta för den blinde personen som sedan skall leva tillsamman med den hunden.

Naturligtvis borde det också vara fullständig utbildning på herdehundarna som den blivande ägaren bör vara delaktig i.Det diskuteras även om vilka föbodvallar som har rätt att få finnas till. Att gränsen går vid att man skall producera ost och smör för att åtnjuta fria stängsel och herdehundar från Länsstyrelsen.

Enligt min mening gäller att så länge man har djur som betar och håller landskapet uppe så skall man ha samma rättigheter som alla andra.

Herdehundarna anskaffar man för att man själv inte kan gå med djuren, det är inte alla förunnat att kunna försörja sig på en liten flock boskap. De flesta har nog ordinarie jobb också.
Det är nog meningen att hunden skall ersätta husse när han är upptagen med annat.

Man kan ju undra varför man dammar av den här händelsen från augusti, just nu? Kan det ha med den stundande vargjakten att göra?

Häromdagen hörde man på radion att en ung jakthund som var ute och gick med sin husse plötsligt sprang in i skogen. Husse lät honom gå lös för att han litade på att den inte skulle springa bort. Väl inne i skogen hade vargen gått till attack. Husse hittade hunden halvt uppäten.

Hunden måste känt vittringen på vargen och begrep inte sitt eget bästa utan satte av efter vargen. Hunden hade naturligtvis inte en chans emot vargen.

Samma utbildning måste gälla för jakthundarna också - de MÅSTE göras "VARGRENA". Det går alldeles utmärkt att utbilda dem. Man kan nästan tro att folk medvetet bjuder vargen på ett mål mat!?

Jag begriper inte att man släpper sin hund lös när man vet att det finns varg i området.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
web counter