Prepareringsrunda 18 jan



Efter tövädret som nästan förstörde säsongen för oss så tog vi det säkra före det osäkra och började dra upp hundspannsspår på de oplogade skogsbilvägarna som vi har gott om. Det tillhör ju inte det mest upphetsande att få köra på en väg men det är verkligen ett alternativ till att inte köra alls.

Det dröjde inte länge innan det första trädet, en tall, som ramlat över vägen måste tas bort. Leif plockar fram motorsågen som han fyllde på med bränsle innan vi åkte hemifrån.



Nästa träd, några aspar, som böjt sig av snötyngden som var tidigare i vintras.
Det gäller att såga högt uppe...



...och högre. Bäst att stå på rätt tå.



Och naturligtvis så fanns det ju färska (från igår) vargspår. Ett revirmarkerande par, rejält revirkrafs.
Kan det vara Ockelbo? Eller är det Amungen? Eller någon annan? Svartboreviret är ju "fri for rent".



Efter lite putsning av det lilla pudret som kom natten som var, visar sig urineringen.



Att lägga hundspannsspåret efter vägen är verkligen en nödlösning. Gruset är framme på många ställen och kommer att ställa till  problem med belagen på medarna, att kunna bromsa spannet och att sätta ner snöankaret.

Längst bort mot horisonten kan man skönja snömoln på väg hitåt, de har lovat två dm, frågan är om det räcker för att åka på den grusiga vägen.



Vägen tillbaka hem bestämde vi att köra över Fansen och testa leden som vi preparerat tidigare, men som skulle behöva mycket mer snö för att kunna användas till hundspannturer.

Det snölager som fanns på sjöarna smälte till vatten och har nu blivit kärnis, ett litet tunt snölager finns det dock ovanpå.
Här ser man halkbanan som Kriminalvården iordningställer varje år och poliser från både när och fjärran kommer och tränar halkkörning på. Så akta sig alla bovar som ger sig ut på hal is med polisen i hälarna.



Jag förväntade mig det värsta med leden, fast den låg ju förresten i norrläge, vilket i och för sig inte hjälper när det är flera plusgrader både dag och natt. Och kan ni tänka er!  Smältvattnet hade runnit nedför leden, men det hade lagt sig i håligheterna och frusit till ett toppen underlag. Hundspannsspåret var BÄTTRE än det var före tövädret! Nu är det bara att vänta på snön och därefter preparera med skoter och sladd. Vi ser fram emot att ta emot gäster till helgen och slippa åka på vägen.


Ett område efter leden har väldigt många stora stenblock - det sägs att trollen kastat ut dem!
Man kan se dörren in till trollens boning, står den inte lite på glänt?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
web counter