Vargspårning 26 dec


Foto: Maria Hammarsten

Maria & Anders från Jönköping skulle komma på vargspårning under mellandagarna. Det första var att välja ut ett par skidor.  Efter fika, bildvisning, föredrag och iordningställande av matsäck m.m for vi iväg.

Det gäller att ha lite koll på var vargarna befinner sig inför spårningen så att så liten tid som möjligt går åt till att åka omkring i bilen för att leta. Jag visste att de hade korsat en väg c.a en mil från oss och att de var på väg söderut, med riktning hitåt.

Vis av erfarenheten om deras rutter så förväntade jag mig att de skulle gå över vid ett speciellt ställe i närheten av vårt hus, åkte och kollade under tre dagar. Senast kl. 21.00 på kvällen före innan Maria & Anders skulle komma - de hade dock inte korsat vägen.


Foto: Maria Hammarsten

Sent på kvällen hörde jag vargarna yla uppifrån Kaxberget och förstod att de kanske passerar vägen under natten.

Vargarna hade mycket riktigt korsat vägen under natten. De hade revirmarkerat i mina hjulspår som jag gjorde kvällen innan. De har alltså gått över vägen efter nio i går kväll och före innan vi kom på morgonen.
Fem spår inkl. alfaparet var vad vi kunde se.Maria hade med sig alla nödvändiga hjälpmedel för dokumentation.Precis en sådan här karamellburk var det som jag fick av svågern som han köpt i Norge. Den burken skall jag ju naturligtvis använda på samma sätt som Maria - man lär sig alltid något nytt!Spåren dokumenterades noga av Maria som skulle iorningsställa materialet till sina elever på mellanstadiet och Lärarhögskolan. 
Maria ville använda naturen till att undervisa ex. matematik. Det går ju att mäta ett vargspår, jämföra med ett hundspår, räkna tår/klor, hur många klor har de på alla tassar tillsammans - allt blir så mycket roligare matematik.


Foto: Maria Hammarsten

Alfaparets revirmarkering. De hade revirmarkerat på samma buske som de tidigare markerat på.


Foto: Maria Hammarsten

Skidorna åkte på och vi började följa spåren bakåt. Tyvärr så glömde jag kameran i bilen. De flesta av dessa bilder är tagna av Maria & Anders som de skickat oss och  som de turligt nog tog.


Foto: Maria Hammarsten

Ute på en sjö kunde vi se fina spårlöpor där vi kunde se deras gångarter. I spårlöporna  kan man därefter mäta steglängden. Här är gamla och nya spår som korsar varandra. Vid något tillfälle kunde vi faktiskt ana sex spår.


Foto: Maria Hammarsten

Revirmarkering med kraftigt löpblod.


Foto: Maria Hammarsten

Vi hittade spillning. Man kan tydligt se älghåren. Den är dock ganska ljus så maten är nog inte så dagsfärsk.


Foto: Maria Hammarsten

Här är en liten bäck som de brukar följa, Leif kollar av  och räknar spår.
Vargarna hade gått över en bro efter mycket tveksamheter.


Foto: Maria Hammarsten


Foto: Maria Hammarsten

Tack, Maria & Anders, för att ni kom till oss. Det var mycket trevligt att tillbringa en dag tillsammans med er.
Välkommen tillbaka.

Sedan var det bara att skida tillbaka till den gamla Lanthandeln som låg närmare än bilen som vi körde ut med.Dagen avslutades med kôlbullar som tillagades över öppen eld utanför den gamla lanthandeln och åts inne.
Bilen hämtade vi innan Anders & Maria återvände hemåt.

Tyvärr glömde Maria en riktigt starkt luktande "vargskit" i min bil, den skulle eleverna ha fått lukta på. Det gäller ju att använda alla sina sinnen...!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
web counter