Preparering av hundspannsspår blev vargspårVi åkte iväg med skoter, motorsåg och isborr för att börja köra upp leden till en av våra hundspannsturer, halvdagsturen. 
Vi träffade på vargspår efter skoterleden, 2 km bortanför, där vi hade vänt med hundarna tidigare idag. Ett typiskt ställe där vargarna har revirmarkerat sedan 2001. Spåren var gjorda inom de senaste 24 tim, lite tunt snölager fanns i spåren, som förmodligen kom kvällen innan.Alfahannens och alfatikens urineringar typisk UL2F där hannen tydligen var tvåa fram och tryckt ner nosen i tikens markering.
Typiskt att detta skulle hända just nu när vi försökte hinna innan mörkret skulle komma.Mörkret börjar redan göra sig gällande, lite telefonsamtal på vägen gör att mörkret kommer ännu snabbare.
Här har alfaparet tagit av till höger för att återigen revirmarkera. Valparna har gått rakt fram. Alla fem fortsätter sedan tillsammans. Efter den sträcka vi följde dem var det minst sex revirmarkeringar. När vi fortsatte vår "prepareringstur" hade det blivit helmörkt, det gjorde dock ingenting, vi är van vid att arbeta i mörker.
Isen var över 2 dm tjock, dock med lite stöp över islagret. Isborren  var inte kvar i skoterlådan när vi kom hem, den hade trillat ur! Det får bli en ny tur imorgon för att leda reda på den.Björkarna stog som spända pilbågar efter leden men när vi kom fram till en omkullfallen tall  var det stopp, motorsågen fick göra sitt jobb för den låg rätt över spåret.På vägen hem åkte vi en annan väg, vargspåren fanns även där, tillsammans med älgspår. Det var samma väg som björnen hade gått efter att ha ertappats av en jakthund när den stod och åt på en sur älg.
Det gick massor av spår in mot skogen och kanske den sura älgen fortfarande låg kvar och att vargarna var och åt på den.
Det var massor av lekspår på vägen och spåren gick både fram och tillbaka som det brukar göra när de har mat i närheten och de "ligger kvar på älgen".
Vi ger oss dock inte in i området då det kan vara risk att "väcka upp björnen som sover".

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
web counter