FårbogenVi beslöt att åka till Kilafors för att proviantera, det har skjutits upp flera dagar. Tur att vi har mat i frysen.
En viktig sak var att åka till gårdsslakteriet i Norrfly för att lämna fårbogen för rökning inför det stundande julbordet.

Vi bestämde att ta en vända för att hitta en fortsättning på de vargspår vi följde igår. Vi känner ju till vilka vägar de brukar ta, vi planerade in rutten. Snön hade dock fortsatt att dala ner, på bilden ovan är det nyplogat vilket är både bra och dåligt. Bra för att det går bra att ta sig fram och dåligt för att eventuella vargspår försvunnit.När vi lämnat plogade vägar och kör i spåren som vi körde i går ser man mycket tydligt det minsta lilla ekorrspår.Träbron över ån är belagd med brädor och springor mellan brädorna vilket ger en höjdkänsla när man tittar ner. Vargarna brukar simma/vada över bäcken för att slippa gå över bron. Det har dock hänt att de gått över men då är det så mycket snö, och hård snö så att det blir som ett bärande helt underlag.Och mycket riktigt, det kommer upp spår från sidan på andra sidan bron. Det är våra fem vargar som vi släppte igår.Här har alla fem gått, i samma spår, i samma fotspår till och med. Inte lätt att lista ut att det är fem vargar.Här har de också gått, alla fem. De har gått fram (en gång) och tillbaka (en gång) - det är ju lätt att dra förhastade slutsatser...!

De hade gjort kringrörelser ut i skogen och kommit tillbaka igen. Det tog oss fem timmar att kolla upp spåren så besöket  i Kilafors fick skjutas upp.

Fårbogen fick ligga kvar i bilen. Fåret har gått i byn bredvid, tillsammans med sina 40 fårkompisar. De har fått ett riktigt femtrådigt rovdjursstängsel som byggdes av ägaren och ett härligt gäng av rovdjursföreningens medlemmar (inkl. Leif) samt besiktades av Leif.I dag gjorde vi ännu ett försök att ta oss ner med fårbogen, den måste ner före helgen för att kunna bli klar till jul.
Vi skulle dock göra ytterligare en "snokingrunda" för att eventuellt se fortsättningen på spåren.
En älg stod på ett hygge och tittade på oss, spåren efter älgen gick härs och tvärs på vägen. Det var de enda spår vi såg förutom spåren efter en bil och en hund som rastats på det viset att den sprungit efter husses bil (för ett ögonblick såg det nästan ut som vargspår...) Vi körde helt oplogat längst upp på bergen, det mätte cirka tre dm.Vi fick i alla fall njuta av vackra vyer.
Vi kom till Kilafors idag och fårbogen ligger nu hos bonden som skall röka den i sin gårdschark.

Kommentarer
Postat av: Frank

Snygga bilder. Kul att följa era vargspårningar.Hälsningar Fran

2008-12-05 @ 13:06:29
Postat av: Gullan

Tack Frank! Du är välkommen upp och smaka på fårbogen.

2008-12-05 @ 13:25:25

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
web counter