Spårning i större skala 3 - 6 jan. 2009



Leif , Björn och Kurt började planera, redan i somras, att de skulle göra en rovdjursinventering tillsammans.
Rovdjursföreningens Mats Rapp som är en av Sveriges duktigaste spårare har tidigare arrangerat "spårveckan" i 12 år.
Intresset har dock funnits hos medlemmarna att fortsätta med spårningar.
Då reviren utbrett sig över större delar av Sverige varefter vargstammen ökat så verkar det bli flera spårgrupper fördelade över landet.

De bestämde sig då för att koncentrera sig på Gävleborg som har flera revir med lite oklara revirgränser. Det är totalt 12 spårare och de är inkvarterade på Skålsjögården. Det skall bli mycket spännande att följa deras arbete.

Intresset från media verkar vara ganska stort för att rapportera om denna "spårvecka", vi har lagt in länkar (längst ner efter reportaget) till SR P4, som har en intervju med Leif och Petter, samt ATL, Lantbrukets Affärstidning.
De tar ju alltid i lite väl mycket det här tidningsfolket, jag tror ju att "grabbarna" vill hålla låg profil och inte yvas för mycket - fast det är ju förstårs många som inte skulle tacka nej...!




Idag lördag, börjar den mest omfattande utbildningen i rovdjursinventering som har gjorts i Gävleborg. I fyra dagar kommer 12 personer att kombinera teori med vargspårning i Finnskogarna mellan Hälsingland och Gästrikland där de rivaliserande Amungen- och Ockelboreviren finns.

Hörde en varg yla
Vi befinner oss hemma hos Leif Holst i Katrineberg åtta mil norr om Gävle på gränsen mellan Hälsingland och Gästrikland. Här i den höglänta och vintriga terrängen trivs vargen. Så sent som på annandagen hörde Holst ylande då Ockelbovargen förmodligen gav sig in på en tur i fiendeland, Amungenreviret.  

Det är också det tiotalet vargarna i dessa revir som Leif Holst och de elva andra rovdjursspårarna, varav sju är nybörjare, kommer att följa när de genomför den första kursen i sitt slag i rovdjursspårning.

Hjälpa länsstyrelsen
I fyra dagar kommer kursen att vara med start idag lördag i Finnskogarna mellan länets två landskap. På dagarna ska man hjälpa länsstyrelsen att försöka ringa in hur många vargar som finns i området och på kvällarna analyseras resultat och det blir övningar och föredrag av mer teoretisk karaktär. Att få någon exakt siffra på hur många vargar som finns i Gävleborg är svårt eftersom reviren går in i andra landskap, men någonstans runt 25 vargar finns det i länet och över 200 i landet.

En av dem som anmält sig till spårveckan är biologen och vargkännaren Petter Hillborg från Gävle:
- Jag vill se hur rovdjuren beter sig och hur de rör sig i området, säger han till SR Gävleborg.

Läs mer på sr.se
eller lyssna på radion

Eller läs i tidningen ATL


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
web counter