Skogsbrand


Brandflyget kom en sväng, vände och körde tillbaka...




...det luktade karakterisktiskt brandrök från en skogsbrand och det visade sig vara en ganska stor skogsbrand på gång, ca 40 ha. Kanske större när man summerat det hela.
Jag känner direkt igen lukten från den tid man bodde här som liten. Faktum var att man brände av de avhuggna hyggena och det luktade brandrök flera år efteråt. Man fick även gå ut på skogsbrand (ibland hyggesbränningar som gick överstyr)och hjälpa till att släpa ihop ris för att göra brandgator. Riset slängde man in i branden. Vi hade stora grangrenar som vi kvävde elden med.



Vi tog kameran med oss och åkte till den plats som elden var. En fjolårskalv stod vid skogskanten och tittade på oss. Han var ovillig att springa tillbaka in i skogen, kanske var han rädd att röra sig i riktning mot elden och röken även om det var långt borta.



När vi kom fram var det fullt upp med att hindra elden att sprida sig. Här spolar man en välta som låg och kolade och småbrann.



Man höll på att plocka om lite av timret så det skulle gå att komma åt elden inuti vältan. Detta för att förhindra att det skulle slå eld och sprida sig till inliggande obrända ställen.
Lite häftigt att sitta mitt bland rykande småhärdar, sprutande brandmänn...



...och vattenbombande helikopter.



Dom här vältorna är nog utom all räddning.



Den här är defernitivt utom all räddning



Helikoptern åkte iväg  efter att den tömt sin last med vatten (1 kubik) över de största eldhärdarna...

 

...den tankade upp vatten från en sjö i närheten...



Det gick i en hiskelig fart...



...och strax var den tillbaka  till brandhärdarna igen och släppte sin last.
Det hela hade endast tagit några få minuter. Helikoptern flög två - tre timmar innan den åkte iväg, förmodligen för att tanka. Den kom dock strax tillbaka och fortsatte sitt energiska vattenbombande. 
Det var en helikopter från Jämtflyget, lika som helikopern som var med och märkte vargarna - enormt skickliga!
 
Vi åkte hem sent på kvällen men bransläckarna blev nog kvar hela natten, brandplatsen kommer nog att vaktas flera dagar framöver. Risken att det flammar upp någonstans kan vara stor då branden kan "krypa" efter/under marken.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
web counter