Solen lyser och ger guldkant på guldkanten



Nu kommer den häftiga bilen igen, med ett härligt gäng av damer.



Ann Britt kommer med ett stort glatt leende som höll i sig under hela tiden de var hos oss.
Hon har en modern handväska, ryggsäcksväska. Jag har funderat på att skaffa mig en sådan men har ännu inte kommit till skott - är inte så modern av mig!



Med sig hade de kaffe och smörgåsar, det behövs för att fylla på blodsockernivån för att förhindra blodsockret sjunka ner till fotknölarna (som Alice sade). Under tiden kan vi få vår viktiga pratstund  och presentera oss för varandra.



Anna-Lisa har aldrig åkt hundspann förut, hon beslöt sig för att prova detta sätt att ta sig fram sittande i en släde. Anna-Lisa är van vid jakthundar, pappan hade tre stövare. Anna-Lisa är faktiskt fyllda 90 år - på det 91...



Sven-Olov sitter bredvid Svea som faktiskt har fyllt 94 år! Bredvid Svea sitter Ann Britt som bara är 86 år.



Mellan Anna-Lisa och Elisabeth sitter 79 åriga Eva. Eva har arbetat som sömmerska hela sitt liv och har sytt i många dragkedjor under sin aktiva period. Nu syr hon dock-kläder åt Frälsningsarmens försäljningsställe och bidrar på så vis med pengar som går till behövande. Något som verkligen är viktigt i dessa "nöddagar".

Hon kanske har sytt i en dragkedja som tillverkades av TALON, den fabrik som startade dragkedsframställningen i Världen. Samuel Westberg, från Katrineberg, utvecklade och startade upp fabriken tillsammans med en annan svensk (som hade själva idén med sig) när de utvandrat till Amerika.



Leif slår sig ner och passar på att få i sig en "finare macka från sta´n", med legymsallad på.



Hundarna är redo för en runda över myrar, sjöar och skog. Bakka och Billan går i led, sex av unghundarna och deras mamma, Osten är med. Unghundarna har nu gått med en säsong och utvecklats till mycket bra arbetande draghundar som uppmärksamt lyssnar på kommandon - bådar gott inför nästa vinter.



Det här var ju jättekul det!



Först ut i släden är Svea och Sven-Olov.



Svea, som är 94 år,  är en riktig krutgumma. Hon har en stuga på Storsjön som bara kan nås med hjälp av båt. Naturligtvis brukar Svea ta båten ut till stugan. Sven-Olov har fått följa med Svea till hennes stuga och Svea har ju naturligtvis kört båten själv.
Nu går hon och väntar på att de skall ringa och säga -"båten är klar, du kan hämta den". Den är nämligen på upprustning inför sommaren.



Här kommer vi igen.



Då var det dags för byte. Sven-Olov samlar ihop alla stavar och käppar - återfås mot beskrivning.



Nästa paret ut är Anna-Lisa och Ann Britt. Ann Britt har fortfarande sitt leende på läpparna och så har ju även Anna-Lisa.



Ja, leendet finns kvar så jag kan känna mig lugn, det går i lagom takt.



Iväg går det över tjärnarna. Jag tror Anna-Lisa njuter av att följa hundarnas rörelser även om synen inte är vad den varit.



Dom vinkar glatt till fotografen som låg rak lång i snön för att ta detta kort.



När vi är på ingång mot hundgårdarna ropar jag gee till ledarhundarna och då svänger de av hundspåret som går in mot hundgårdarna för att göra en U-sväng och köra en runda till.  Då kommer vi in i rundeln för byte av gäng.

Det har varit en ganska stor kamp mellan Bakka och mig. Han kunde inte förstå att matte ville göra något så helt galet som att svänga höger, när vi alltid brukar gå direkt in mot hundgårdarna.

Dock har han förstått att det är mitt kommando som gäller och inte vanan av vad vi brukar göra, det är en mycket stor framgång.



Nästa paret ut är Elisabeth och Eva.



Sven-Olov har bäddat in sina damer så gott det går. Det finns nog inte en chans att frysa idag. Temperaturen är +10, dock är det "högt i tak" så det är distinkt i luften vilket kan kännas lite kyligt i vinddraget.



Testeboån börjar gnaga på isen, det är nog inte så många dagar till som vi kan köra här den här säsongen.



Kul va´?



Nu viker vi av hemåt igen. Skall bli gott med något i magen.



Så bär det av fram mot hundgårdarna till Bakkas glädje. Sven-Olov kommer med rullatorn i bakgrunden, beredd att assistera sina damer.



Ja, tänk att dragkedjan har med Katrineberg att göra. Anna-Lisa och Ann Britt lyssnar till hela den långa historien.



Svea och Bullen fann varandra. Jag tror de njuter av fulla muggar.



Även Skogsvaktardottern vänslades med Bullen.



Eva har sin stol med sig och sitter bekvämt när hon äter kôlbullar.
Elisabeth och Sven-Olov passar också på att få i sig en "Finnskogspizza".



- "Sådana här kôlbullar har nog pappa ätit många gånger när han vistats i skogen"



Nu är det dags att samla ihop grejorna, fälla ut spiken i käppen och gå in till lanthandelsmuseumet, betala och skriva i gästboken.



Åter i bussen, fortfarande ser man det mycket trevliga leendet. Hoppas ni haft en bra dag i Katrineberg med oss och våra hundar.



Tack Albert & Anna för att ni gjorde detta besök möjligt och tack Elisabeth och Sven-Olov för att ni tog med er dessa trevliga människor upp till oss.
 
Och till sist. Tack för det fina vädret som ni alltid har med er, det ger en extra guldkant på guldkanten.
Ni verkar ju stå i kontakt med den som bestämmer vädret...!

Kommentarer
Postat av: Anki

Mormor var alldeles salig efter utflykten!!! Ett stort tack till er alla!

Mormor = Svea, som sedan augusti dessutom är supergammelmormor, då nu är vi fem generationer!

2009-04-08 @ 14:56:33
Postat av: Gullan

Tack för att du skrev Anki.

Roligt att hon gillade det. Hon berättade om att ni var fem generationer, det är inte så vanligt.

Passa på att intervjua henne om hennes liv, hon har mycket att berätta! Ni skulle kunna skaffa ett "fickminne" som ligger hos henne laddat med batterier och band. Alla ni släktingar kan plocka fram den när ni kommer dit och hälsar på. Spela in det ni pratar om - ovärderligt inför framtiden och den femte generationen...



2009-04-09 @ 09:33:31
Postat av: Bosse

Hej!

Min mor, Ann-Britt Jansson var stormförtjust. Njöt i fulla drag av upplevelserna!

Jag tycker att det var fantastiskt att få det dokumenterat så här.

Vänliga hälsningar

Bosse Jansson

2009-04-09 @ 21:20:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
web counter