Träningsrunda

Hej!

I dag var vi ute på en träningsrunda som vanligt. Hundarna får nu springa på blöta, leriga vägar men de älskar ju över allt annat, att springa tillsammans i spannet och med husse och matte - vi är ett team!

Det är svårt att urskilja spår på den lilla snö som finns kvar, dels beroende på att vi kör med våra hundar och att jägarna är ute (efter vägen) med sina hundar. Det blir ett sammelsurium med spår både från människor och djur.

 


På vägen hem såg vi dock större (uttöade?) spår som gick fram till en buske och vidare i en rak linje, samma riktning som vi körde. Efter något hundra meter var det två stora revirkrafs samt ett icke uttöat spår i en större snösamling. Det var varg!
Det visade sig vara alfaparet som revirmarkerat c.a. fem - sex gånger på den korta sträckan (3 km). Dom hade varit fram till Rockaladan och kollat, därefter fortsatt vägen fram till "stora  vägen".




Rockaladan är en given plats för dem att kolla av, dels för att vi har den som fast plats för våra turer när vi har större antal gäster. Vi har en grillplats där vi tilllagar kôlbullar, grillar korv m.m. Folket i byn och skoterfolk brukar också rasta där. Alltid finns det något att lukta på eller slicka i sig.

Vi kör runt på en mycket vacker slinga som går ut över gamla myrängar och tillbaka till Rockaladan där vi byter folk i släden och även hundar som behöver vila.
Vargarna brukar komma tillbaka med ett intervall på 14 dagar (kan variera) och lämnar då ett meddelande till hundarna att "detta är vårt revir - bara så ni vet". Hundarna revirmarkerar ju naturligtvis tillbaka.




Det har varit mycket spekulationer om huruvida Ockelbovargarna eller Amungenvargarna är stationära i det här området.
Vi vet ju vad vi tror - Ockelbovargarna! Åtminstone hannen, tiken är nog borta ur "Alfaleken", han har nog tagit sig en yngre fertil tik.

Gullan

Kommentarer
Postat av: Tryggve

Hur gammal var den gamla tiken? Mer än 10 år? Eller var det den gamla-gamla? - Tassavtrycket vid mobiltelefonen ser ju rejält uttöat ut! Inte äldre än från natten? Många plusgrader, kanske.

2008-11-11 @ 22:31:38
Postat av: Leif

Tryggve roligt att du gör ett inlägg.



Som alfatik i Ockelboreviret finns det bara Gillhovstiken i dagsläget som är analyserad genom spillningar. Hon kom hit i slutet av 90-talet. Senaste spillningsproven på henne som är analyserade är tagna 2007 01 17. I Gillhovsreviret ynglades vargvalpar 91,92 o 93 som du redan vet. Vargspår har observerats runt Katrineberg sedan slutet av 80-talet. Men det viktigaste vi ville förmedla var ett revirmarkerande par. Är det Amungen eller Ockelbo? Ingen vet i dagsläget.



Det har varit många plusgrader och snön är rejält vattensjuk. Vargen hade trampat igenom snön ner till gruset och med den snabba takten på tö som det varit borde det inte synas som det gjorde om det vore äldre. Spåret var faktiskt dock färskt, inte så uttöat som man kan tro.



2008-11-12 @ 09:22:56
URL: http://www.finnskogsupplevelser.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
web counter