Hundträning



Dagens träning fick bli med 4-hjuling - förmodligen sista gången för den här säsongen.
I morgon går vi nog över till släde, dubblar sträckan och kör 12 - spann. Leif har preparerat spåren under några dagar och efter dagens tur med skoter och "sladd" så visade sig spåren vara fullt bärkraftiga.

Man måste kunna hålla ett storspann med snöankare (handbroms) och bromsa ner spannet med fotbromsen. Det skall alltså finnas packad snö för båda syftena. Ett löst snölager över frusen mark eller is håller inte.



Ice & Kokki går i led idag, med sig har de fyra unghundar. Här har vi gjort ett litet stopp. Ice har indikerat att han vill ha en liten paus, och det får han. Med ålderns rätt så blir han bönhörd, lägger sig ner och rullar runt och tar sig ett snöbad.
Unghunden Clyde, som går längst bak till höger, har lagt sig ner och passar också på att vila lite, det är ett gott tecken på att han är avslappnad och tar det hela med ro.

När vi tränar med 4-hjuling kör vi en kortare sträcka som viker av från huvudspåret, går runt och hemåt igen. Tråkigt för hundarna men nödvändigt.
Huvudspåret går miltals genom skogar och sjöar, hundarna känner väl till det och älskar det.

Ice hatar den korta sträckan och längtar efter att få gå rakt fram. Idag såg han att huvudspåret var uppkört och gjorde flera försök att få tillåtelse att gå rakt fram. Jag ropade "gee" upprepade gånger och då gjorde han ansatser till höger och tog några steg in på vägen varefter han fintade mig och drog direkt till vänster och den väg han ville ta. Så höll han på en liten stund innan han gav upp kampen.
Det är lika varje år, samma kamp.



Mörkret kommer tidigare och tidigare...



När vi går över på släde så åker vi den här vägen direkt från tomten, över ån och vidare ut på myrängarna. Kör vi åt höger kör vi över Grästjärn. Åt vänster går det norrut och då kan man fortsätta ända upp i fjällvärden på befintliga skoterleder.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0
web counter